הטירוף המשתולל במהלך הימים האחרונים ברחובות הביא את כל אזרחי ישראל לדריכות גבוהה ביותר. ברשתות השיווק מועסקים עובדים רבים מהמגזר הערבי, וכך ברמי לוי הוחלט בתחילת השבוע להסיר את הסכינים מהמדפים.
פיגוע הדריסה שבוצע ביום שלישי על ידי עובד בזק מהמגזר הערבי באמצעות רכב החברה, הביא ארגונים רבים לעקוב אחר התבטאויותיהם של עובדים מהמגזר ברשתות החברתיות.
על פי נתוני התאחדות קבלני השיפוצים, מתוך כ-37 אלף פועלים פלשתינים הגיעו רק 20% לעבודה בתחילת השבוע, עוד לפני ביצוע פיגועים רצחניים רבים נוספים. החשש אינו רק מעובדים פלסטינים, אלא אף מעובדים ישראליים מהמגזר הערבי, ורבים מהם התבקשו מהקבלנים להימנע מלהגיע לעבודה עד יעבור זעם. הדרישות מגיעות לעתים מכיוון הלקוח, שחושש להכניס עובדים ערבים לדירה בשל הנגישות לנשק קר ולחפצים חדים. מסיבה זו פנתה התאחדות בוני הארץ השבוע לשר הפנים על מנת לפעול להקדמת הבאת 20 אלף פועלים סינים.
על רקע אווירת הטרור הקשה, הורידה חברת דלתא את פרסומי החברה עם תמונתה של פרזנטורית החברה, נינט טייב, הנראית אוחזת בסכין, וחברות רבות נוספות ביטלו אירועי השקה. רבים ממעטים לצאת מהבית.
"מאיימים על חיי"
מאפיית "אביחיל" המיתולוגית משכונת זיכרון משה בירושלים, שהוקמה בשנת 1932, שילמה גם היא מחיר יקר בעקבות המצב הביטחוני. מיד לאחר תחילת ההתקוממות הפך לוויראלי ברשתות החברתיות סרטון תחת הכותרת "עובדים ערבים במאפיית אביחיל מתעללים וצוחקים על עובד יהודי", בו נראים שני עובדים ערבים במאפייה כשהם לועגים לעובד חרדי פגוע שכלית, על אף שלטענת המאפייה רגע לפני תחילת התיעוד ספגו הערבים יחס דומה מהעובד. בנוסף שכחו לציין שמדובר באירוע שהתרחש לפני כשנה וחצי.
"המדריך של העובד הפגוע שכלית היה כאן כשהוסרט הסרטון בעקבות תלונות שלנו שהוא מציק לנו ולערבים", אמר בראיון לכיכר השבת גיא אביחיל, דור שלישי לבעלי המקום. "מרגע פרסום הכותרת הזו החלו איומים על החיים שלי, איומים על המאפייה, איומים על העובדים הערבים שלי – הם לא רוצים להגיע לפה. ים של טלפונים שלא פוסק. שיחה כל דקה. אומרים לי – איך אתה מעז להעסיק אנשים כאלה? איך אתה מעז לתת להם לעבוד? חיכיתי שזה יירגע. רק כשהודעתי בתקשורת ובפייסבוק ובוואטאפ ובטלפונים שפיטרתי את העובדים האלה – רק אז הדברים החלו להירגע. הם היו עובדים מסורים, 13 שנה הם עבדו אצלי וחבל לי שהם לא פה. זה קשה לי, אני נפגעתי. אין לי כוח עבודה היום. לך תכשיר עכשיו אנשים, מדובר בעובדים שהיו פה הרבה שנים". לדבריו, גם העובדים מהמגזר הערבי שאביחיל מעסיק כיום חוששים שיגיעו למאפייה גורמים קיצוניים על מנת לפגוע בהם.
"מאפייה החליטה לפטר את כל עובדיה הערבים", זעקה בעקבות כך כותרת ב"הארץ", וכך החל אביחיל לחטוף ריקושטים גם משמאל. כשנשאל כתב הארץ על ידי 'פרספקטיבה' מדוע סולפו הדברים, השיב: "אם הייתי כותב ידיעה שלמה על העניין היה נכון לתת את ההקשר. רציתי להעביר תחושה של משבר גדול ולחץ גדול משני הצדדים בירושלים".
"הימנעו מהעסקת ערבים"
רב היישוב כפר חב"ד, הרב מאיר אשכנזי, פרסם אתמול (ד') מכתב לתושבים בו כתב: "אדם המעסיק ערבים בכפר יעשה כל מאמץ להשהות את המשך עבודתם עד שיתבהר המצב". במידה שלא ניתן להשהות את העבודה, הוא מציין, יש לדאוג "לאדם נושא נשק שישהה באזור עבודתם ויפקח עין".
ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, הודיע לפני שנה על החלטתו שלא להעסיק עובדים ערבים במיגון גני הילדים, כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "צוק איתן" שהסתיים כמה חודשים קודם לכן. החלטה זו עוררה סערה פוליטית רבתי. "אין מקום לאפליה נגד ערביי ישראל. אל לנו להכליל ציבור שלם בשל מיעוט קטן, אלים ומתלהם. רובם המכריע של אזרחי ישראל הערבים הם שומרי חוק, ומי שמפר את החוק – אנו פועלים נגדו בנחישות, אמר בזמנו בתגובה רוה"מ בנימין נתניהו ; "אני מבין את דאגת ראש העיר והאזרחים אבל לשם החזרת הביטחון יש את הצבא והמשטרה", אמר שר הפנים גלעד ארדן ; "99.9% מערביי ישראל נאמנים למדינה. יש מיעוט קטן מאוד שפועל נגדה. המדיניות של ישראל היא יד קשה נגד המחבלים ויד מחבקת לנאמנים", אמר השר נפתלי בנט. הלחצים עשו את שלהם, ושמעוני החליט לחזור בו מהחלטתו והציע פשרה: להשיב את הפועלים הערבים לעבודתם בגנים, ולהעביר את ילדי הגן למתנ"ס.
חשוב לזכור שחוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת גזעם, דתם, לאומיותם והשקפתם. זאת, במסגרת הקבלה לעבודה, תנאי העבודה, קידום בעבודה, הכשרה או השתלמויות מקצועיות וכן בנוגע לפיטורים ולפיצויי פיטורים.
המעסיק אינו רשאי להפלות לרעה גם במסגרת מודעת דרושים, בה קיימת דרישה לא סבירה לשירות צבאי, או כל תנאי אחר החוסם במכוון מהמגזר הערבי להגיש מועמדות למשרה המוצעת.
המצב הביטחוני גורם לנזקים רבים גם לעסקים בתחום הבילוי. ביום שלישי הבא (20/10) בשעה 12:30 תקיים ועדת הכלכלה של הכנסת דיון בנוגע למצוקת בעלי העסקים על רקע גל הטרור, בהשתתפות אגוד לשכות המסחר, ארגוני צרכנים, המשרד לביטחון פנים, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, התאחדות המלאכה והתעשייה, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל (לה"ב) ומשרדי ממשלה.