לענות לדוא"ל בלילה זאת עבודה?

לענות לדוא"ל בלילה זאת עבודה?

לכמה שעות חודשיות מצטברות הדקות שבהן אתם עונים לדוא"ל ולטלפונים מהבוס כשאתם בבית ומי משלם את המחיר? הטכנולוגיה הניידת מאתגרת את חוקי העבודה והמנוחה.

שיתוף
לקחת עבודה הביתה

על פי חוק שעות עבודה ומנוחה תשי"א – 1951 לעובד מגיע תשלום עבור שעות עבודה נוספות. ההגדרה ברורה: במקום שבו עובדים שישה ימים בשבוע, כל שעה שמעבר לשמונה שעות ביום תיחשב שעה נוספת; במקום שבו עובדים חמישה ימים שבוע, תהיה זו כל שעה שמעבר לתשע. שבוע עבודה מוגדר כ-43 שעות וכל שעה מעבר לכך היא שעה נוספת. אבל מה קורה כשעוזבים את העבודה פיזית בזמן אבל ממשיכים לענות לדוא"ל ולטלפונים מהבוס?

סקר של חברת משאבי האנוש הגלובלית Right Management מצא שיותר משליש מהעובדים מדווחים שזרם הדוא"ל מהבוסים שלהם אף פעם אינו מפסיק לזרום. מדובר גם בדוא"ל שמגיע אחרי שעות העבודה ושעליו מצפים מהעובד להשיב. 36 אחוזים מתוך 422 משתתפי הסקר דיווחו שהם מקבלים דוא"ל אחרי שעות העבודה, 6 אחוזים מקבלים דוא"ל גם בסופי שבוע, 9 אחוזים דיווחו כי יקבלו מייל גם במהלך חופשות ורק 49 אחוזים דיווחו שרק לעתים רחוקות (או לעולם לא) יקבלו דוא"ל אחרי שעות העבודה.

מוניקה מורו סגנית נשיא לניהול קריירה ב- Right Management אמרה: "גבולות מקום העבודה מתרחבים ומגיעים כעת עמוק יותר אל תוך חייו של העובד, במיוחד עכשיו כשהטכנולוגיה הניידת מובנת מאליה. רבים מוצאים שכבר אינם יכולים פשוט להשאיר את המשרד במשרד, ובמקום זאת יקבלו דוא"ל או שיחות בזמן שהם נוסעים, עושים קניות או פשוט מתיישבים לארוחת ערב. צריך לשאול את המומחים לניהול כישרונות וקריירה, האם מדובר בנוחות או בניצול?"

כשהטלפון תופס אותך עם ארוחת הערב בפה

המצב מעלה כמה שאלות – כאשר מדובר בעובדים וירטואליים שעובדים מהבית, שעות העבודה לא תמיד ברורות – אם העובד או העובדת יכולים לעצור באמצע היום את העבודה כדי להכניס כביסה למכונה או כדי להכין ארוחת צהריים, אז אולי כן אפשר לצפות מהם לענות לדוא"ל אחרי שש בערב. הטכנולוגיה הניידת הפכה את צורת ההעסקה ואת שעות העבודה לגמישות יותר ובכך יש יתרונות רבים. מצד שני, אם עובד יצא מהמשרד לאחר תשע או שמונה שעות עבודה וממשיך לעבוד מהבית – האם לא מגיע לו תשלום על כך? למעשה נוצר מצב שבו המועסק עובד שעות נוספות, גם אם הן מפוצלות לרסיסים, בלי לקבל על כך תמורה. יתרה מזאת, הוצאות התפעול יוצאות מכיסו של העובד מפני שהוא מבצע את העבודה מביתו.

לפי היתר כללי שניתן ממשרד התמ"ת מותר להעסיק עובד ארבע שעות נוספות ביום ולא יותר מ-12 שעות בשבוע. התשלום על שעות נוספות הוא תוספת של 25 אחוזים מהשכר הרגיל לשעה נוספת, עבור השעתיים הראשונות ועל כל שעה מעבר לכך, התוספת היא של 50 אחוזים מהשכר. על עבודה בשבת או בחג התוספת היא 50 אחוזים על כל שעת עבודה. על פי סעיף 5 לחוק הגנת השכר, חל איסור על המעביד לקבוע שכר כולל, שכר שכבר מגלם בתוכו תמורה בגין שעות נוספות ו/או חופשה שנתית, אלא בתנאים מסוימים.

על פי החוק, אם כן, הדרישה מעובד לענות לדוא"ל או לטלפון ללא תמורה אינה חוקית, אבל היא אינה נאכפת. עובדים אינם מסננים שיחות ממנהליהם ואינם ממתינים עם הדוא"ל לתחילת יום העבודה מסיבות של חשש לאיבוד משרתם, רצון לשמור על מערכת יחסים חיובית עם הבוס או עם עובדים אחרים שמתקשרים אליהם, חוסר מודעות לזכויותיהם ובעיקר – כי זאת הנורמה וכי עדיף לענות לטלפון כשיוצאים עם הילד לגינה מאשר להישאר במשרד ולראות את הילד פחות.

היום, משידוע עד כמה שעות מנוחה חשובות לתפקודו של העובד, הקפדה על שעות מנוחה אמיתיות היא אינטרס משותף לעובד ולמעסיק. את האתיקה של חלחול העבודה אל החיים הפרטיים אפשר לבטא בחוזה ולהטמיע בתרבות הארגונית וליצור מצב שעובד ירגיש בנוח גם עם טלפון ומחשב כבויים כשהוא יושב לארוחת ערב עם המשפחה.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה