כ-1,000 מובטלים חדשים בני 55 ומעלה בכל חודש

כ-1,000 מובטלים חדשים בני 55 ומעלה בכל חודש

דיון שקיימה השבוע שדולת הגמלאים בנוכחות חברי כנסת, חשף שהמדינה לא מעודדת פנסיונרים להמשיך ולעבוד. תמונת מצב עגומה

שיתוף

(מאת: יוסי חטב ושני משה)

כ-100 אלף ישראלים, שהם יותר ממחצית מכלל דורשי העבודה במשק, הינם בני 45 ומעלה. מדי חודש מצטרפים למעגל האבטלה כ-1,000 איש בני 55 ויותר, וסיכוייהם למצוא עבודה נמוכים במיוחד.

נתונים אלו ואחרים נחשפו השבוע בדיון שקיימה שדולת הגמלאים, בראשותה של ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו). הדיון עסק בתעסוקת מבוגרים בגילאי "ביניים" ובהעסקת קשישים בני 70 ומעלה ונכחו בו גם ח"כ לאה נס, סגנית השר לאזרחים ותיקים.

"אנשים בגילאים האלה רוצים ויכולים לעבוד", אמרה שמטוב בדיון, "לצערי הפכנו למדינה שמקדשת את הנעורים ומעסיקים רבים מפטרים או מוציאים לפנסיות מוקדמות אנשים שעוד כוחם במותנם. הכנסה נמוכה עוד לפני גיל הפרישה מקטינה את סיכויים של אותם אנשים לחיות ברמת חיים נאותה דבר המקשה גם על מערכת הרווחה וודאי על חייהם של הגמלאים ובני משפחותיהם", טענה ח"כ שמטוב.

הנתון המדאיג ביותר שהוצג באותו הפורום מדבר על כ-1.5 מיליון מבוגרים בגילאי 65 ומעלה שיחיו בישראל בעוד פחות מ-20 שנה, בשנת 2030. מרביתם יהיו ככל הנראה מובטלים.

נתי אברהמי, מנכ"ל קבוצת יעל המתמחה בפתרונות IT, מעיד כי מתוך 900 עובדי החברה, למעלה מ25% הנם עובדים מעל גיל 50. לדבריו ברור שהיתרון של עובדים מבוגרים היא יציבות וניסיון חיים עשיר. אך מעבר לכך, מה שמאפיין אותם לעומת הצעירים היא העובדה שהם נחשבים מיושבים, ובעלי תגובות שקולות והגיוניות, ובניגוד לצעירים רבים לא הכל אצלם שחור ולבן. 

בחודש נובמבר האחרון התקיים יריד תעסוקה לבני 60 פלוס בבית ציוני אמריקה בתל אביב, אליו נהרו המוני אנשים. ביריד שנערך בין היתר ביוזמת משרד התמ"ת, עמותת "והדרת" והג'וינט-אשל  השתתפו עשרות חברות וארגונים, ביניהם שני בנקים. הצפיפות שתוארה במקום  שיקפה את המצב בתחום ואת הגיל. גם העיר דימונה אירחה החודש יריד ייעודי לבני 45 ומעלה, שנופלים "בין הכיסאות המשרדיים".

על-פי נתוני שירות התעסוקה של סוף שנת 2011, כ-94 אלף מתוך קרוב ל-200 אלף דורשי עבודה במשק, כלומר כ-50%, הם בני 45 ויותר. זאת לעומת מחפשי עבודה בני 18-24, העומד על 13 אלף. בני 25-34 כ36 אלף מחפשי עבודה, ומספר מחפשי העבודה בגילאים 34-44 עומד על כ-41 אלף.

 

אסור לעבוד

ארגוני הגמלאים, שהשתתפו אף הם בדיון השדולה, ביקשו להעלות על סדר היום את סוגיית העסקת בני 70 ומעלה. מסתבר שיש לא מעט כאלה, הממאנים לנוח על זרי דפנת הגמלאות. לפי דבריהם, חוזר שנשלח ממנהל הגמלאות במוסד לביטוח לאומי מציג טבלת כשירות לבני 70 ויותר, כאשר בפועל כמעט ואינה מאפשרת את העסקתם. החוק, כיום, מאפשר לחייב עובד לפרוש מעבודתו עם הגיעו לגיל פרישה, ועל פי תקנת משרד הפנים לא קיימת אפשרות להעסיק עובד שחצה את גיל 70.

הסיבה לכך היא שהמדינה אינה מוכנה לשלם קצבת זקנה במקביל להכנסה מעבודה קבועה של הקשיש, וכך יוצא שאלו המבקשים להמשיך ולפרנס את עצמם נאלצים לשבת חסרי מעש ולחפש תעסוקת פנאי שתמלא את סדר יומם. "זה משפיע עליהם גם ברמה הפסיכולוגית, ומנציח אוכלוסייה ענייה שאינה מסוגלת לממן את עצמה", הסבירה שמטוב.

בשדולת הגמלאים המליצו, לאור זאת, לבטל את תקנת משרד הפנים הנ"ל ולאשר לבני 70 ומעלה להמשיך להתפרנס על-פי מ בחני התאמה אישיים ולא לשלול קולקטיבית את המשך העסקתם.

אפשרות אחרת, לדברי חברת הכנסת, היא לקחת את עתידם בידם ולהקים עסקים חברתיים. "זה אחד הטרנדים הבולטים כיום בענף העסקי. אני בטוחה כי גם קשישים יכולים להקים מיזמים חברתיים שבצדם רווח עם אוריינטציה חברתית של עזרה לזולת או עלויות מוזלות לצרכן".

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה