ירידה של 37% במספר ההיתרים לפיטורי נשים בהריון חלה בשנת 2011 לעומת 2010. כך עולה ממנהל ההסדרה והאכיפה במשרת התמ"ת.
מנתונים שחשפה על פעילות מנהל בתחום פיטורי נשים בהריון עולה כי חלה ירידה של 34% גם במספר ההחלטות לפטר נשים בהריון.
על פי חוק עבודת נשים, חל איסור לפטר עובדת בהריון או עובדת שעוברת טיפולי פוריות. מעסיק רשאי לפטר אישה בהיריון רק על ידי מתן היתר מיוחד לכך ממנהל ההסדרה והאכיפה במשרד התמ"ת. בשנת 2011 התקבלו במשרד 438 פניות לצורך קבלת מידע, בירור ותלונות בנושא, מתוכם הועברו 92 תלונות לטיפול מתוך חשד לעבירה פלילית. 16 כתבי אישום הוגשו נגד מעסיקים שהפרו את חוק עבודת נשים.
על פי ההערכות, הסיבות לירידה במספר הפניות נובעות מעליית מודעות המעסיקים על נושא העסקת נשים בהריון, והבנה כי במידה ויוכיח העדר קשר בין הפיטורין להריון, יקבל היתר. עם זאת במהלך השנים הודגש כי ישנם מקרים שלא יותר לפטר עובדת גם כשהמעסיק מוכיח כי להריון אין קשר לפיטורין. על כן ישנם מעסיקים שלא ממהרים לבקש היתר וממשיכם בהעסקת העובדת.
בשנת 2011 נתנו במשרד התמ"ת 354 היתרים למעסיקים לפטר או לפגוע בהיקף משרתה או בהכנסתה של העובדת, לעומת 561 היתרים שניתנו בשנת 2010. הירידה מהווה 37% במספר ההיתרים שנתנו לפיטורי נשים בהריון. רוב ההיתרים שנתנו אושרו בגין מצב כלכלי קשה שהוכח על ידי המעסיק ובעקבות סגירת העסק.
ביוני 2012 יכנס לתוקפו החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה, שנועד ליצור מערך הרתעה אפקטיבי יותר וכך להפחית את העוברים על חוקי העבודה, וכן להגדיל את אפשרויות ההגנה של העובדים. במסגרת החוק יעלה גם הקנס המוטל על מעסיק שיפר את חוקי העבודה, והוא יאלץ לשלם 35,000 שקלים.
ענייני נשים
מנהלת אגף ההסדרה במשרד התמ"ת, רבקה מקובר, אמר כי ההחלטה אם לתת למעסיק היתר לפטר אישה בהריון או בזמן שעוברת טיפולי פוריות הנה כבדת משקל. המטרה הינה לסייע לנשים הנמצאות במצב זה לשמור על מקום עבודתן, ויחד עם זאת יש להתחשב גם בצד המעסיק ולקצר את זמן הטיפול בפניה, שאינו תורם ליחסי העבודה בין הצדדים. עוד הוסיפה מנהלת אגף האכיפה וההסדרה, יפה סולימני, כי בעתיד עם כניסת החוק להגברת האכיפה, יוכל להתקיים מיצוי מירבי של הדין עם מעסיקים המפרים את החוק.
הממשלה אישרה אתמול תוכנית להגברת השתתפותן של נשים בהנהגת הרשויות המקומיות. מטרת התוכנית היא להגדיל את שיעור ייצוגן של נשים בהנהלת הרשויות המקומיות העומד כיום על כ-12%.
בשבוע שעבר פורסמו נתונים לפיהם 34 אלף נשים הצטרפו לשוק העבודה בשנת 2011, נתון הכולל עליה במספר הנשים העצמאיות והממלאות תפקידי ניהול בשנה האחרונה.