למרות ששיטת 'חבר מביא חבר' לגיוס עובדים נחשבת כיום לאחת השיטות היעילות, הזולות והמוצלחות ביותר שיש, בכל זאת יש לה חסרונות.
בין הבעיות העיקריות בתכנית 'חבר מביא חבר' היא שלרוב אנשים נוטים להמליץ על עובדים שדומים להם, מה שמקטין משמעותית את הגיוון התעסוקתי בחברה ועשוי להוביל להומוגניות במקום העבודה.
להלן חסרונות נוספים:
תסכולים כתוצאה מהתכנית
תכנית 'חבר מביא חבר' בה חבר ממליץ על מכר לעבודה בחברה וזוכה לבונוס או לתגמול אחר, יכולה להוביל לתסכולים מכיוונים שונים.
ראשית, ישנה האפשרות שהחבר עליו העובד המליץ לא התקבל בסופו של דבר והעובד הממליץ יחוש תסכול או אי נוחות אל מול מחלקת משאבי אנוש בחברה, שהחליטה שלא לקבלו. גם במישור האישי, יכולה להיווצר תחושת אי נעימות אצל העובד מחוץ למקום העבודה, כאשר החבר קיבל תשובה שלילית לגבי התקבלותו לתפקיד.
במידה והחבר עליו העובד המליץ עבר את הראיון הראשוני אך נפסל בראיון עם מנהל הצוות, ייתכן וחוסר הנוחות תורגש בין העובד הממליץ ובין מנהל הצוות שלו בשל העניין.
תסכולים יכולים להתרחש גם במידה והחבר עליו העובד המליץ כן התקבל לעבודה. זה יכול לקרות במידה והחבר יקודם או יקבל שכר גבוה יותר מאשר העובד שהמליץ עליו, העניין יתגלה כיוון שהם חברים, וזה יכול לגרום לקנאה ולקרע ביניהם וכתוצאה מכך – למתח במקום העבודה.
השפעה על העבודה
חסרון נוסף בשיטת חבר מביא חבר, באם העובד עליו המליצו התקבל לעבודה וחש נוח לשוחח עם חברו במהלך העבודה, לקפוץ לבקר אותו במשרד, ואף להפריע לעבודתו של חברו ולפגום בעבודתו שלו, בשל הקרבה של השניים. חשוב להפריד בין מקום העבודה והבית, גם אם מדובר בחבר קרוב מאוד או אפילו קרוב משפחה שהמלצת עליו, יש לזכור שבעבודה אתם קולגות למקצוע ואינכם "סחבקים" ויש לכבד את גבולות מקום העבודה.
אפשרות נוספת היא בשל הקרבה ותחושת האחווה בין החברים שהכירו מחוץ למקום העבודה, שהם יספרו זה לזה סודות ויפזרו רכילויות על אנשים בעבודה ויגרמו לשמועות להתפשט. כידוע, שמועות היא הרעה החולה של כל מקום עבודה ויש למגר זאת.
סביר להניח שאם אנשים הם חברים מחוץ למשרד, ברגע שהם עובדים יחד הם יהיו חברים טובים גם בתוך המשרד. יחסים אלו יכולים להוביל ל"קליקות" בצוות, וליחסים מתוחים בין העובדים שחשים מחוץ לתמונה. בתורו, זה יכול להזיק לתרבות החברה, למורל העובדים ולסביבת העבודה.
השפעה על הגיוון התעסוקתי
הסתמכות רבה על הפניות של עובדים כשיטת גיוס עשויה לסכן את מאמצי הגיוון של כוח העבודה, ע"י יצירת חוסר איזון במבנה המגוון שלו. מדובר בחוסר איזון שיכול להמשיך ולגדול לאורך הזמן. כדי לצמצם את הפוטנציאל של ההשפעה, מעסיקים צריכים לערוך ניתוח שנתי כדי למדוד את ההשפעה של תוכנית חבר מביא חבר לעובדים שלהם בהקשר למועמדים הסופיים שהתקבלו, לשכר שנתי ואוכלוסיית כוח העבודה בכללותה.