שיתוף

האם מותר למעסיק להעסיק עובד שנמצא בחופשה ללא תשלום (חל"ת) ולא לשלם לו עבור שעות או ימי העבודה בפועל, בהסתמך על כך שהוא נמצא בחל"ת? התשובה היא: בשום אופן לא.

שוב ושוב ניתן לקרוא ברשתות החברתיות שאלות של עובדים שמעלים את התהייה: המעסיק שלהם הוציא אותם לחל"ת, הם מקבלים דמי אבטלה, ובמהלך התקופה שבה הם שוהים בחל"ת, אותו מעסיק דורש מהם לבצע עבודות דחופות עבור העסק.

במילים אחרות, באופן רשמי מדובר בעובד שנמצא בחל"ת ומקבל את הכנסתו מהביטוח הלאומי, אבל בפועל הוא נדרש על ידי המעסיק לעבוד, בלי שהמעסיק נדרש לשלם לו שכר תמורת עבודתו.

אם כן, חשוב מאוד שמעסיקים ומנהלי משאבי אנוש ידעו שמעסיק אינו רשאי לדרוש מהעובד לבצע עבודה במהלך החל"ת. אם המעסיק רוצה שהעובד יחזור לעבודה, עליו להודיע לביטוח הלאומי על סיום תקופת החל"ת ולשלם לעובד שכר.

מעסיקים ועובדים כאחד, שמשתפים פעולה במצב בו העובד מקבל תשלום עבור החל"ת מהביטוח הלאומי ובה בעת מבצע עבודות עבור המעסיק, הוא מצב בו שניהם (גם העובד וגם המעסיק) חשופים לתביעה בגין הונאת הביטוח הלאומי.

כזכור, בגלל המצב המיוחד שנוצר בעקבות משבר הקורונה, עובדים בגילאי 67-18 שיצאו לחל"ת הינם זכאים לקבל דמי אבטלה עד יוני 2021.

במהלך התקופה בה העובד שוהה בחל"ת, אין בינו לבין המעסיק יחסי עובד מעסיק. ולכן העובד גם לא נהנה מכל הזכויות הסוציאליות שמקנה לו מצב של יחסי עובד מעסיק.

מעסיקים שמתעקשים שעובדים שלהם יעבוד עבורם בעת שבאופן רשמי הם שוהים בחל"ת עלולים להיתבע גם על ידי העובד וגם על ידי הביטוח הלאומי.

בנוסף, יתכן שעובד שהמעסיק מנסה לכפות עליו לעבוד ללא משכורת, (בעת שהוא מקבל דמי אבטלה משום שנמצא בחל"ת) יוכל להתפטר בדין מפוטר בשל הרעת תנאים. זאת, משום שהמעסיק כופה עליו העסקה ללא תנאים סוציאליים.

זאת ועוד, מצב החל"ת הוא מצב שהתנאי לקיומו הוא הסכמת שני הצדדים: העובד והמעסיק. ברגע שאחד מהם מעוניין להפסיק את מצב החל"ת, בין אם זה העובד שרוצה לחזור לעבוד בשכר ובתוך יחסי עובד מעסיק (ולא, למשל, לעבוד בעת שהותו בחל"ת), ובין אם מדובר במעסיק שמבקש מהעובד לחזור לעבודה ולהפסיק את החל"ת – באותו רגע מצב החל"ת נפסק.

מרגע זה, אם העובד מודיע שהוא לא חוזר לעבודה כי נוח לו יותר להמשיך לקבל דמי אבטלה, יתכן מאוד שהמעסיק יוכל להכריז עליו כעת מפוטר בדין מתפטר.

במילים אחרות, אם המעסיק רוצה שהעובד יחזור לעבוד, בעוד שהעובד מסרב לחזור לעבודה, הרי שניתן להסיק מכך שהעובד למעשה התפטר.

יש לבדוק את הנושא מול עורכי דין לדיני עבודה, ולברר מהן חובותיו של העובד, כמו למשל, מה קורה לגבי הודעה של חודש מראש על הפסקת עבודה – מצד העובד.

כלומר על העובד להודיע למעסיק חודש מראש כי אינו מעוניין לחזור לעבודה. כמו כן, על המעסיק מוטל להודיע לביטוח הלאומי כי העובד כבר אינו נמצא בחל"ת ולמעשה אינו מועסק על ידי המעסיק.  

בנוסף, יש לברר מול עורכי הדין לדיני עבודה מה אומרת הפסיקה לגבי פיצויים. שהרי אם עובד שמסרב לחזור לעבודה,  הוא למעשה עובד שאינו רוצה להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה, הרי שהוא התפטר ולכן לא מגיעים לו פיצויים.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה