מועמדת יקרה, היכן את רואה את עצמך בעוד 9 חודשים?

מועמדת יקרה, היכן את רואה את עצמך בעוד 9 חודשים?

האם מועמדת מחויבת לגלות שהיא בהריון? באיזו חודש להיריון עליה לגלות? מהם המקרים החריגים שבהם היא מחויבת לחשוף את הריונה כבר בשלב התחלתי?

שיתוף

ריאיון עבודה הוא שלב מלחיץ ביותר עבור מועמד. התחרות בשוק קשה. הרצון להוכיח לכולם ולעצמו שהוא הכי טוב, כל אלה מובילים אותו לפעול תחת לחץ. לחץ להראות הכי טוב. הכי חכם. הכי מתאים. הכי צוותי. הכי שירותי. הכי טכנולוגי. הכי מוכן להתחיל עבוד כבר היום ועד חצות אם צריך. 

ההרשמה לכנס השנתי לדיני עבודה 2015 בעיצומה! לפרטים והרשמה יש ללחוץ כאן

מועמדים משפצים את קורות החיים שלהם ועושים אין סוף חזרות על הפרזנטציה שלהם, על מנת להציג את עצמם באור חיובי עד כמה שניתן. הם לא יספרו לכם שפיטרו אותם מהעבודה הקודמת כי הם לא הסתדרו עם הצוות. הם לא יגלו לכם שהדיחו אותם מקורס קצינים בשל בעיות משמעת או מוטיבציה נמוכה. ריאיון עבודה הוא הזדמנות שלהם להבריק, להיות הכי טובים שיש! אז תארו לעצמכם כמה קשה זה להיכנס לאותו חדר שבו מתקיימת ה"חקירה הצולבת" ולספר על הריון עתידי. 

האם מועמדת חייבת לספר למראיינים שהיא בהיריון?
התשובה היא לא. תשובה זו מעוגנת הן בחקיקה (במסגרת חוק עבודת נשים ובחוק שוויון הזדמנויות בעבודה) והן בפסיקה. עובדת הרה איננה מחויבת לחשוף את ההיריון בשלבי הגשת המועמדות, הריאיון ואפילו לא בשלבי המשא-ומתן.

חוק עבודת נשים 1954 מגדיר (בסעיף 10) עובדת שהיא בחודש חמישי להריונה תודיע על כך למעביד. מסעיף זה אנו למדים כי: 1. על העובדת חלה חובה ליידע את המעביד (אין חובה ליידע מעבידים פוטנציאליים בשלבי חיפוש, לרבות מנהלות השמה וחברות גיוס במיקור חוץ). במהלך שלבי הראיונות העובדת איננה מחויבת כאמור לחשוף את הריונה. 2. העובדת חייבת לידע את המעביד רק בהגיעה לחודש החמישי להיריון.

האם העובדה שהמועמדת איננה מגלה למעסיק שהיא הרה מהווה הפרת חוק החוזים?
חוק ההסכמים קובע כי יש לנהוג בתום לב תוך גילוי נאות בעת משא ומתן שמטרתו להוביל להסכם. על פי הנחיות חוק ההסכמים, הצדדים המעורבים מחויבים להציג מידע אמתי ורלוונטי ולכן כביכול אישה בהריון אמורה לגלות את דבר הריונה. נשאלת השאלה מה קורה אם העובדת איננה מגלה למעסיק את ההיריון שלה, והמעסיק איננו מודע לכך שכבר בעתיד הקרוב הוא יאלץ למצוא לה מחליפה וסביר מאוד שזה יסבך את התהליך… וסביר שזה אף יהיה כרוך בעלויות גיוס נוספות… אז האם לא מדובר בחוסר תום לב מצד המועמדת?

חובת הגילוי ביחסי עבודה היא מוגברת, אך איננה מוחלטת. חובת הגילוי מול הזכות לפרטיות (אצל שני הצדדים, העובד והמעסיק) הם שני התחומים שאותם צריך לאזן כאשר בוחנים את סוגיית החובה לגילוי בעת חתימה על חוזה.

באם אין נסיבות חריגות בהן ההיריון הוא רלוונטי לתפקיד, אין לחייב את המועמדת לגלות את עובדת הריונה כשהיא בשלבים ראשוניים של ההיריון, שכן על פי הוראות חוק השוויון בעבודה – אסור להפלות לרעת עובדת מחמת הריונה. החוק מתייחס להעסקה, תנאי עבודה, קידום בעבודה וכל שלב אחר במחזור העבודה בו – אסור להפלות לרעת האישה בשל ההיריון והשלכותיו.

חשוב לציין כי החוק מכיר במקרים חריגים שבהם ההיריון כן רלוונטי לתפקיד. כאשר העבודה הינה פיזית או בתנאים שאינם הולמים אישה בהיריון בשל סביבת העבודה ותנאי העבודה – חלה חובה לחשוף את ההיריון כבר בשלבים הראשונים של תהליך הגיוס קרי בריאיון העבודה. אם לדוגמה סביבת העבודה הינה מסוכנת לאישה ההרה, אם מדובר על עבודה בסביבת חומרים רעילים לדוגמה, אזי המעסיק חייב לדעת על דבר הריונה של המועמדת על מנת שלו לסכן אותה.

לסיכום, אישה בהריון איננה מחויבת לחשוף את הריונה במהלך תהליך חיפוש העבודה וניהול משא ומתן. עם כניסתה לתפקיד היא עדיין איננה מחויבת לגלות על דבר הריונה עד לחודש החמישי. עם הגיעה לחודש החמישי להריונה, היא מחויבת לדווח על כך למעסיק וזאת על מנת לאפשר לו לתת לה את התנאים והסעדים המגיעים לה מתוקף הריונה, וכן על מנת לאפשר למעסיק להיערך לקראת צאתה לחופשת לידה. עובדת שלא מאפשרת למעסיק לפעול כך, כאשר היא ממשיכה להסתיר את הריונה מעבר לחודש החמישי, עוברת על החוק ובאם נגרם למעביד נזק בשל כך, הוא רשאי לבוא אליה בדין ודברים.

בואו להרחיב את הידע שלכם בתחום דיני עבודה – בכנס השנתי לדיני עבודה 2015
לפרטים והרשמה יש ללחוץ כאן 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה