טבעו המשתנה של כוח העבודה הגלובלי מציג מורכבות עצומה ואתגרים. כח ההוצאה של הצרכן ושאיפותיו משתנים ופותחים שווקים חדשים ודרישות נוספות. פעילות בתוך סביבות כה דינמיות מפעילות לחץ על ממשלות ותעשיות לחשוב אחרת, לשקול אסטרטגיות מיקור וניהול כשרונות חדשים, ולהגיב למקרים של אי צדק חברתי ומוסרי בנוהלי ההעסקה שלהם. על המעסיקים להמשיך לנהל את דרישות המוביליות שלהם בבמה הגלובלית בעומדם בפני מצב זה.
על מנת למקסם את האפשרות למשימה מוצלחת לעובדיהם, המעסיקים צריכים לחשוב על טיפול במשפחות שלמות ובמיוחד בבני/בנות זוג עובדים. מזה 10 שנים, Permit Foundations (קבוצת לובינג אשר נתמכת על ידי תעשיות גלובליות שונות) עורכת קמפיינים למען זכותם של בני ובנות הזוג לעבוד, ובמשך תקופה זו הגיעה להצלחה רבה בשכנוע ממשלות לאמץ מדיניות של אישורי עבודה על מנת לספק סטטוס אשרת עבודה חיובי יותר עבור בני הזוג המתלווים.
[adrotate banner="47"]
בעוד שהעובדה הבולטת היא שחברות ענק בתעשייה כגון של, יוניליבר ושלומברגר תומכות בסיבה העסקית של הנושא בצורה רחבה וחזקה, ברור גם שמתרחש שינוי עדין: טיעון זכויות האדם מתחיל לצבור מומנטום.
המקרה העסקי
על מנת לבחון את התנועה לקידום הכללתם של בני הזוג במדיניות השגת רישיונות עבודה ביתר פירוט, שווה לעיין קודם בטיעון העסקי לגבי זכויות ההעסקה שלהם בעת המעבר לארץ המארחת. סביר להניח שעובדים המוצבים בחו"ל נבחרים בקפידה והם כנראה הטובים ביותר למילוי המשימה. הם ובני/בית זוגם מביאים עימם משאב מיומנויות משמעותי למדינה המארחת. ע"י משיכת מיומנויות כאלו, כלכלות חדשות המתעוררות כעת יכולות להשתלב בצורה זריזה יותר בכלכלה הגלובלית, בנות/בני הזוג יוצרים גם הון אשר מושקע בכלכלה המקומית ומחזק את הצמיחה הכלכלית. למרות שזו קלישאה, עובדים מוצבים Expats מרוצים הם יותר פרודקטיביים מאלו שאינם מרוצים, וההחזר על ההשקעה בהם ע"י מעסיקיהם (ROI), גדול יותר.
אירגונים צריכים לנייד את עובדיהם בעולם ואם שני בני הזוג יכולים לעבוד, אזי מצטמצמת הסבירות של זוגות רבים לסרב למשימות בשל אובדן אפשרויות הכנסה או פגיעה בקריירה וסיוע בשמירה של מיומניות מפתח של בן/בת הזוג. מדינות כמו ברזיל, הודו, רוסיה וסין כמו גם שווקים מתעוררים במדינות כדוגמת גאנה, אינדונזיה וקזחסטאן, מציגים הזדמנויות כלכליות גדולות למעסיקים ובתור שכאלו הם מטרות ללובינג עבור זכויות העבודה של בני/בנות זוג של העובדים המוצבים (Expatriates).
האתגרים שלפנינו
במהלך השנים צבר ארגון Permits Foundations הצלחה רבה בהשפעתו על כמעט 24 מדינות לאפשר לבני/בנות הזוג לעבוד. כמו כן יש לארגון מספר מטרות חדשות לעתיד הקרוב. עם זאת הוא עומד בפני מספר אתגרים.
מטרתו של הארגון היא להשיג 'אישור פתוח' לעבודה עבור בני/בנות זוג מתלווים ולא אשרות עבודה הקשורות למעסיקיהם של בני הזוג וללא מבחן שוק עבודה או בדיקת המיומנויות הדרושות לשוק העבודה.
אתגרים נוספים כוללים ממשלות מארחות המחפשות יחסי גומלין. הליכה בדרך זו תגרום למערכת מורכבת יתר על המידה ולחוסר שיוויון בין עובדים מוצבים ממדינות שונות העובדים באותו מיקום. אי לכך, הקו שדוגלת בו Permit Foundations נשען על יחסי גומלין הפועלים על הגיון רחב של הכללה ולא על בסיס דו-צדדי.
אשרות עבודה עבור בני/בנות הזוג המלווים, מסייעות לעובדים המוצבים, בני/בנות זוגם/ן ולמעסיקיהם, וכולנו מאחלים ל – Permit Foundations הצלחה מלאה ביזימתן.
המצב בישראל
הנושא מטריד מאוד חברות וארגונים ישראלים ואנו עדים לכך לא פעם בעת פניות לחברתנו לקבלת סיוע ברילוקיישן. חלף לו הזמן בו מרבית בנות הזוג היו עקרות בית שהסתפקו בעצם המעבר לחו"ל ורכישת ניסיון חיים מסויים במדינה זו או אחרת. מרבית בנות הזוג היום הינן בעלות מקצוע וקריירה משל עצמן ולפתע הן מוצאות עצמן בסיטואציה שעליהן להחליט אם ללוות את בני הזוג למשימות בארצות שונות אך תוך כדי כך לאבד אולי את הקריירה שלהן או לפחות לעצור את התפתחותה.
המצב קשה עוד יותר כאשר בן הזוג הוא הנלווה אל רעייתו אשר קיבלה משימה בינלאומית…מעטים הגברים אשר יסכימו להכנס לתפקיד עקר הבית בחו"ל. בעיות אלו גורמות לא פעם לפגיעה ברצון לצאת למשימה בינלאומית עד כדי ביטול היציאה תוך גרימת נזק רב לארגון וכמובן לעובד עצמו אשר התקדמותו התעסוקתית נעצרת בשל כך. הפתרון של נסיעת העובד בלבד ללא בת הזוג (והילדים) אולי אפשרי אבל בוודאי שהוא איננו מתכון לחיי משפחה בריאים.
באשר לממשלת ישראל, זאת כמובן אינה מעלה בדעתה בשלב זה לתת אישורי עבודה לבני/בנות זוג. די קשה להשיג רישיון לעובד עצמו ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בבן/בת זוג. רק אותם בני/בנות זוג שיתמזל מזלם וימצאו ארגון ישראלי שיהיה מעוניין להעסיקם בזכות עצמם, יוכלו בתנאים מסויימים לקבל רישיון עבודה עבורם. ברור שבמקרה זה, ישראל איננה יכולה לצפות להדדיות עם מדינות אחרות.
על Permit Foundation
Permit Foundation היא מלכ"ר בינלאומי שמטרתו לקדם גישה של בני זוג מלווים של עובדים בינלאומיים לתעסוקה בארץ המארחת באמצעות שיפור בכללי רשיונות עבודה.
למעלה מארבעים חברות וארגונים גלובליים מובילים כגון: אריקסון, ק.ל.מ (חברת התעופה ההולנדית), פולקסואגן, IKEA, BMW, ארנסט אנד יאנג, PWC, ורבות אחרות הצטרפו לקרן על מנת לחזק ממשלות בגישה יותר גמישה בנושאי רישיונות עבודה לבני/בנות זוג. הנושא מהווה בעייה קשה לחברות וארגונים גלובליים לאור הגידול המתמיד בנושא הקריירה הכפולה מול מחסומים רבים בהשגת רישיונות עבודה וכתוצאה, יצירת מחסום לניוד עובדים ברחבי תבל.
Permit Foundation הצליחה כבר בשכנוע ובהבאת שינוי בצרפת, הולנד וארה"ב. הקרן ממשיכה בפעילותה כרגע בגרמניה ובשאר ארצות האיחוד האירופי ולאחרונה החלה בפעילות גם באסיה.
*הכותבים הם דורון ניב, מנכ"ל ועידן ניב, מתאם רילוקיישן ב- CRG לשירותי רילוקיישן לארץ וליעדים שונים בעולם.