על רקע הכנס לשילוב מוגבלים בשוק העבודה שנערך הבוקר ברמת-גן, מפרסם משרד התמ"ת נתונים ולפיהם שכרם הממוצע של עובדים המוגבלים פיסית או נפשית כיום הינו 6,360 שקל – 23% פחות משכרם הממוצע של אנשים ללא מוגבלות. הפער גדל משמעותית ביחס ישיר לחומרת המוגבלות, ומגיע אף ל-40%.
הנתונים עולים מסקר של מנהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, שיוצגו בכנס שנתי נוסף של המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה שיתקיים במארס.
על-פי הסקר, שיעור התעסוקה בקרב אנשים עם מוגבלות עומד על 48.1% והוא נמוך משמעותית מהשיעור בקרב האוכלוסיה ללא מוגבלות (74.1%), כאשר בקרב בעלי מוגבלות מפריעה מאוד השיעור הינו נמוך ביותר ועומד על 31.8% בלבד.
אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות מהווה 19.3% (785,000) מסך האוכלוסיה בגילאי 20-64 בישראל. שיעור האבטלה בקרב אנשים עם מוגבלות גבוה פי 2.5 מהשיעור באוכלוסיה ללא מוגבלות – 13.3% ו – 5.4% בהתאמה.
אנשים עם מוגבלות עובדים בממוצע פחות שעות מעמיתיהם ללא מוגבלות – 40.9 ש"ש ו – 43.6 ש"ש בהתאמה. השכר לשעת עבודה של עובדים עם מוגבלות עומד בממוצע על 37 ₪ הוא נמוך בכ – 20% משכרם של עובדים ללא מוגבלות (44.8 ₪).
בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת מייחס את הפערים, בין היתר, לדעות הקדומות של המעסיקים. "מקורם של פערי השכר הוא בהבדלים ברמות ההשכלה שהם לרעת בעלי המוגבלויות ואולם לא פחות מכך לפערי השכר תורמות הדעות הקדומות של מעסיקים רבים, הסבורים שלאנשים עם מוגבלות יש פריון נמוך ויכולת נמוכה יותר לפתור בעיות שצצות בעבודה, למרות שהוכח בעשרות מחקרים שהדבר אינו נכון וכי התוצאות שמשיגים עובדים אלה אינן נופלות מאלה של עובדים שאינם עם מוגבלויות. המעסיקים פוגעים בכך בסיכויי ההשתלבות של אנשים עם מוגבלות בחברה הישראלי ומעבר לכך – ההפסד הוא כולו של העסק שלהם".