התמ"ת: "מקדונלד'ס העסיקה קטינים בשבת והפריעה לעבודת פקחינו"

התמ"ת: "מקדונלד'ס העסיקה קטינים בשבת והפריעה לעבודת פקחינו"

המשרד הגיש נגד הרשת בישראל כתב אישום מפורט, שזכה השבוע לאישרור בית הדין לעבודה בת"א. "מנוחה בשבת אינה איסור דתי בלבד"

שיתוף

בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב מתייצב היום לימינו של משרד התמ"ת, במאבק משפטי-תעסוקתי מובהק בינו לבין רשת המזון המהיר הבינ"ל מקדונלד'ס.

המחלקה המשפטית במשרד התמ"ת, באמצעות עו"ד רונית בן-יקב, הגישה לפני חודשים ספורים כתב אישום ובו 19 אישומים כנגד מקדונלד'ס. האישומים התמקדו בשני עניינים מרכזיים: העסקת נערים ביום המנוחה השבועי, כאמור, וביצוע עבירות של הפרעה למפקחי העבודה במילוי תפקידם. הממצאים הללו, אומרים בתמ"ת, התקבלו במסגרת חקירות שניהל האגף לאכיפת חוקי עבודה במנהל ההסדרה והאכיפה במשרד.

השופטת אופירה דגן-טוכמכר פסקה, כי כתב האישום המסועף ובו 19 האישומים שגיבשה המחלקה המשפטית בתמ"ת כנגד מקדונלד'ס בגין העסקת קטינים ביום המנוחה השבועי (שבת), הינו חוקי ויישאר על כנו. מנגד, דרשה הרשת מבית המשפט להורות על ביטולו, בטיעונים רבים כשהמרכזיים שבהם אפליה על רקע דתי, שכן בראש משרד התמ"ת עומד נציג מפלגה חרדית.

אלא שבית הדין דחה את טיעוני הרשת, בהסתמך על דיווחי התמ"ת ולפיהם גם בתקופת כהונת שרים שאינם נציגי מפלגה חרדית, נאכף החוק האוסר העסקת בני נוער בשבת. "האיסור", הגיבו במשרד, "אינו נועד לתכלית דתית אלא בכדי לאפשר לנערים לחוות את יום המנוחה באופן משמעותי".

במקדונלד'ס מוסיפים וטוענים, בתגובה לפנייתנו, כי החוק המדובר "חוקק בשנות החמישים ומטרתו להגן על הנוער שבאותן שנים בעיקר עבד… החל מראשית שנות החמישים", הוסיפו ברשת, "מותרת במדינת ישראל פתיחת מסעדות בשבת והעסקת עובדים בוגרים". עוד מציינים במקדונלד'ס כי מאז חקיקתו של החוק ובמשך 40 שנה, החוק אינו נאכף אלא לראשונה בשנת 1996 על-ידי השר אלי ישי נגד הרשת עצמה.

 

"חוק מטומטם"

עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית במשרד התמ"ת, מביעה סיפוק מההחלטה. "הפרקטיקה של העסקת נוער בניגוד לחוק צריכה להיפסק. ככל שמעבידים לא יתאימו את העסקת הנוער להוראות החוק ולהנחיות משרדנו, יינקטו נגדם הליכים פליליים ואף יוגשו במקרים המתאימים כתבי אישום. יובהר כי לאחר מיצוי ההליך הפלילי והרשעת נאשמים התביעה תבקש מבית הדין להחמיר בענישה במסגרת גזר הדין בהתייחס להעסקת נוער שלא כדין על מנת להרתיע מהעסקה פוגענית של נוער  המהווה חוליה חלשה בשוק העבודה".

חזי אופיר, מנהל אגף האכיפה בתמ"ת הוסיף: "אוכלוסיית הילדים ובני הנוער היא אוכלוסיית עובדים חלשה הזקוקה להגנה, ולפיכך סדר העדיפות לטיפול בה הוא גבוה. "האכיפה ממוקדת כנגד חברות שאינן משתפות פעולה עם חוקרי האגף ואינן מעסיקות את עובדיהם בהתאם להוראות החוקים. בני נוער הם אוכלוסייה פגיעה, ולכן קיימת אכיפה והסברה בתחום זה במהלך כל השנה, ואכיפה מתוגברת בתקופת החופש הגדול, בו משתלבים אלפי בני נוער בשוק העבודה. בימים אלו מפותחת גם אפליקציה שאותה יוכלו המשתמשים להוריד למכשיריהם בחינם. האפליקציה תכלול מידע לגבי זכויותיהם, שעון נוכחות, וכן טופס תלונה אוטומטי למשרד התמ"ת".

ממקדונלד'ס מסרו בתגובה: מקדונלד'ס ישראל הינה מעסיק הנוער הגדול בישראל, ומאז הקמתה, בשנת 1993, היא מקפידה על עמידה בחוקי ההעסקה, לרבות שעות עבודה, תשלומי שכר, ביטוח לאומי, חופשה, דמי מחלה ועוד.

כתב האישום אשר הוגש כנגד החברה, נוגע להעסקת נוער ביום המנוחה השבועי, ובמסגרתו הגישה החברה בקשה מיקדמית לביטול על הסף של כתב האישום. בימים אלה החליט בית הדין, ביחס לטענות רבות שהעלתה החברה, כי אלה יידונו בהמשך "לאחר שמיעת הראיות ובירור התמונה העובדתית לאשורה".

לעצם הענין, במשך כל שנות פעילותה, טענה החברה כי מדובר בחוק שחוקק בשנות החמישים, שמטרתו להגן על הנוער, שבאותן שנים בעיקר עבד. כיום, ועל-פי חוק חינוך חובה, רוב הנוער לומד והזמן הפנוי והמועדף העומד לרשותו לפרנס את עצמו ולעזור לפרנסת משפחתו הוא בסוף השבוע, בו השכר הינו 150%, דבר המאפשר לעבוד פחות שעות על מנת להגיע להכנסה לה הוא זקוק. בנוסף, החל מראשית שנות החמישים מותרת במדינת ישראל פתיחת מסעדות בשבת והעסקת עובדים (בוגרים). זהו למעשה "הסטטוס קוו" של שמירת השבת בישראל, לפיו מסעדות ובתי קולנוע פתוחים בשבת.

עוד מציינת החברה כי מאז חקיקתו, ובמשך 40 שנה, החוק לא נאכף. החוק נאכף לראשונה כנגד מקדונלד'ס על-ידי השר ישי, בשנת 1996, לאחר שהשר ניסה, ללא הצלחה, להפוך למסעדה כשרה את המסעדה שנפתחה אז בחצור על הכביש הראשי ולא בתוך העיר. בנוסף,על החוק הביעו דעה שני שרי עבודה: השר אולמרט שכינה את החוק "חוק מטומטם", ושר התמ"ת דאז, פואד בן אליעזר, שהביע את מורת רוחו מהחוק, כינה אותו "חוק אידיוטי", הורה לאפשר לבני 17.5 לעבוד בשבת, ומטעמים חברתיים הינחה את צוות משרדו לבחון את האפשרות להתיר עבודת נוער שתי שבתות בחודש, ולבחון אכיפה רק בימי שישי בערב וזאת על מנת לאפשר ארוחת ערב שישי משפחתית, ולא לאסור על העסקת נוער ביום שבת.

"בנוסף על אלה, אף היועץ המשפטי לממשלה הסתייג מהחוק וציין כי 'אנו שותפים לעמדה כי חוק עבודת הנוער מצריך בדיקה והתאמה לרוח התקופה' ".

 

בדרך לאישור הממשלה: חוק נגד ניצול נוער בעבודות החופש הגדול

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה