השפעת הרפורמות בשוק הפנסיוני על הארגון והעובדים

השפעת הרפורמות בשוק הפנסיוני על הארגון והעובדים

מהי יכולת ההשפעה של מנהל משאבי אנוש ומנהלי כספים על ניהול כספי הפנסיה והפיצויים של העובדים בארגון? וכיצד ניתן להטיב עם העובד באמצעות עזרה בבחירת תוכנית הפנסיה?

שיתוף
הרפורמות בשוק הפנסיוני

מנהלי משאבי אנוש ומנהלי כספים רבים אינם מודעים לאחריותם האישית העצומה כלפי הארגון וכלפי עובדי הארגון, בכל הכרעותיהם בסוגיות הפנסיוניות.

יום עיון בנושא תוכניות פנסיוניות יערך ע"י חברת דולב ב- 18 לפברואר. לקראת פתיחת הקורס ראיינו את שמעון מלכא אשר ירצה בקורס ואת טלי עצמון מנכ"ל דולב.


* שמעון מלכא – מרצה וחבר סגל אקדמי במוסדות אקדמיים בענף הביטוח הפנסיוני ושוק ההון, מומחה לניהול תוכניות פנסיוניות וניהול השקעות.

* טלי עצמון – מנכ"ל חברת דולב יעוץ והדרכה.


כיצד מנהלי משאבי אנוש יכולים להטיב עם העובדים בתחום הפנסיוני?

בשאלות ותשובות אלה נבקש לשים חבות זו "על השולחן", כנושא ראשון במעלה הראוי למודעות ולדיון עומק של מנהלי משאבי אנוש ומנהלי הכספים עם בעל מקצוע אובייקטיבי שאינו מטפל בתוכניותיו הפנסיוניות של עובדי הארגון:

שאלה 1: בשנת 2008 קרסו הבורסות בעולם בכ 60%. האם כספי הפיצויים של הארגון, הצבורים בתוכניותיו של העובד, קרסו אף הן ב- 60%?!

תשובה: מלוא כספי הפיצויים מושקעים כיום, על פי תקנות קופות הגמל, בבורסות לניירות ערך בישראל ובעולם. בשנת 2008 ירדו כספי הפיצויים בתוכניות, עבור מרבית העובדים בארגונך, בממוצע ב-  35%-40% !

שאלה 2: מהי משמעות ירידת סכומי הפיצויים הצבורים עבור העובדים, ועבור הארגון?

תשובה: המשמעות הינה הרת גורל (ואף הרת אסון!) עבור הארגון. חברת התעופה האמריקאית, מהגדולות בעולם בעבר, " פאן אמריקן וורלד איירווייז", אשר נוסדה במהלך שנות ה 20 של המאה הקודמת, פשטה רגל לפני כ 15 שנה, בין היתר בשל צורך בתשלומי פיצויים עצומים עבור עובדיה. בקופת החברה לא היו כספים אלה המיועדים להשלמת פיצויים, והעובדים עתרו לביהמ"ש אשר קבע פשיטת רגל זו.

אם ניקח ארגון המעסיק כ 200 עובדים, אשר השכר הממוצע הינו 15,000 ₪ (ברוטו), וותק ממוצע בעבודה של 10 שנים, הרי חבות החברה לפיצויים, לכלל העובדים, הינה 30 מליון ₪! ירידה של ערך הפיצויים הצבורים בתוכניות העובדים ב 10% בלבד, מביאה את המעסיק לצורך להוציא מכיסו 3 מיליון ₪. ובאותו היחס- ירידת שווי הפיצויים ב 50% דורשת מהמעסיק לבצע השלמות פיצויים בסך 15 מליון ₪ בבוא היום! הבעיה – בתקופה של ירידות בשווקים הפיננסים, למרבית המעסיקים "אין כסף פנוי"…

חשוב לציין כי הארגון חייב בביצוע תשלומי פיצויים בשל הסיבות המנויות בסעיף 14. בנוסף חשוב לציין כי משמעות הירידה בחסכון הפנסיוני יכולה להגיע להפחתה של עשרות אחוזים בסכום פנסיית הזקנה שהעובד יקבל.

שאלה 3: האם בכוחו של הארגון להתערב בדרך ניהול ההשקעות?

תשובה: בהחלט! כמובן שכוחו של הארגון מוגבל "רק" לדרך ניהול השקעות כספי הפיצויים. כספי התגמולים הינם קניין העובד וזכותו להחליט על דרך ניהול ההשקעות.

שאלה 4: הארגון השיג הטבות ביטוחיות מצוינות לביטוח אובדן כושר עבודה לעובדיו, ובעלויות זולות במיוחד. אין מה לשפר! האומנם?

תשובה: זוהי מחשבה מוטעית. הטבות אלה הינם מוגבלות בזמן ו/או מתבטלות עם סיום העסקת העובד בארגון. כמובן שחברת הביטוח חייבת להמשיך הכיסוי הביטוחי, אך העלות לעובד קופצת בעשרות ומאות אחוזים! עובדים רבים, אשר חלקם עשויים להיות מובטלים, עשויים לבטל לחלוטין הכיסוי הביטוחי בשל נטל כלכלי אדיר שכזה. התוצאה יכולה להיות הרת אסון למשפחת העובד, במידה וייקלע למצב של נכות עקב מחלה/תאונה! ועל כך נאמר "סוף מעשה במחשבה תחילה"… (הבעיה היא שהמחשבה אינה בידי העובד, אלא בידי מנהל משאבי אנוש/כספים המופקדים על הכיסויים הביטוחיים, על אף שאינם מחזיקים ברשיון פנסיוני).

חשוב לדעת כי סוגיות אלו מורכבות מאד אך יש דרכים להתמודד איתן לתועלת העובד והארגון.

שאלה 5: האם משרד האוצר מאפשר כיום לעובד ולארגון לנהל את כספי הפיצויים והתגמולים על פי בחירתם? ואם כן-האם יש בידי העובד והארגון הכלים לכך?

התשובה חיובית!

כיום ישנם עשרות חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה. הללו מציעים היצע עצום של כ 5,000 מסלולי השקעה בסה"כ (!!!!) לניהול השקעות בדרכים שונות ומגוונות, העשויות להועיל לעובד ולארגון. הבעיה היא שהעובד והארגון חייבים לקבל כלים, מבעל מקצוע שאינו מטפל בכספי הארגון ובתוכניותיו הפנסיוניות.

שאלה 6: האם מנהל משאבי האנוש ומנהל הכספים יכול להתייעץ עם הסוכנות הפנסיונית המטפלת בתוכניות העובדים והארגון?

יכול- כן.

רצוי- ממש לא!

חשוב לדעת כי מרבית הסוכנויות הפנסיוניות בישראל נשלטות ב 100% שליטה בידי חברות ביטוח/קופות גמל/קרנות פנסיה. לדרוש מהם לתת המלצה נכונה ואוביקטיבית, זה כמו לבקש מהמפיץ של "תנובה" להפיץ מעתה גם מוצרים של "שטראוס"…

ההתייעצות חייבת להיות עם בעל מקצוע שאין ולא תהיה לו כל נגיעה לעולם לתהליך המכירה וכי בעל מקצוע זה, בעל רשיון ממשרד האוצר כמובן, חייב לחתום כי התשלום היחידי שיקבל הינו מהמעסיק ו/או מהעובד במישרין וכי לעולם לא יקבל כל תשלום מהגוף המוסדי ו/או מהסוכן המטפל בארגון!

שאלה 7: עובדים בכירים רבים מקבלים בונוסים ותוספות שכר חד פעמיות במהלך השנה. האם תשלומים אלה מגדילים את חבות הארגון לפיצויים ?

התשובה כמובן חיובית, אך בדרך חכמה ונכונה, בעלת גיבוי משפטי כמובן, ניתן לבטל חבות זו של הארגון.

במהלך יום העיון בנושא תוכניות פנסיוניות יורחבו כל הנושאים שהוזכרו לעיל כולל הוזלה משמעותית בעלויות הרכיב הפנסיוני לארגון ללא פגיעה בכיסוי לעובד.

לפרטים נוספים אודות קורס תוכניות פנסיוניות – לחץ כאן!

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה