בין ההטבות המשמעותיות והחשובות ביותר לעובדים יש להדגיש את קרן ההשתלמות.
קרן השתלמות היא קופת חיסכון לטווח בינוני וארוך לשכירים ולעצמאים כאחד. יתרה מכך, זהו אפיק ההשקעה ההוני היחיד בשוק ההון, שפטור ממס רווחי הון.
המעסיק אמנם אינו מחויב על פי חוק להפקיד עבור העובד לקרן השתלמות (בניגוד לביטוח פנסיוני), אבל רצוי לזכור שהטבה זו מהווה מוקד משיכה משמעותי עבור טלנטים מבוקשים ומאפשרת לבדל את הארגון לעומת המתחרים.
לקרן ההשתלמות יש חשיבות גם בהיבט הפרישה לגמלאות. החוק מחייב את המעסיק להפקיד עבור העובד לביטוח פנסיוני, שמיועד להבטיח לעובדים רמת חיים סבירה לאחר פרישתם לפנסיה.
אבל בפועל, במקרים רבים, קצבת הפנסיה אינה מספיקה כדי לאפשר לעובד שפרש, רמת חיים סבירה.
כאן נכנסת לתמונה קרן ההשתלמות, שכן היא יכולה לגשר לפחות באופן חלקי על הצניחה בהיקף ההכנסה של הפורשים לפנסיה.
קרן השתלמות נחשבת למוצר פנסיוני אף על פי שמדובר בתוכנית חיסכון לתקופה של שש שנים. לאחר שחלפו שש שנים מיום פתיחת קרן ההשתלמות והתחלת ההפקדות, הקרן הופכת נזילה.
חשוב ליידע את העובדים שמרגע הפיכתה של הקרן לנזילה, ובכל זמן לאחר מכן (כל עוד העובד לא משך את הכסף וסגר את הקרן), העובד יכול להמיר אותה למוצר פנסיוני.
המשמעות היא שבעת הגיעו של העובד לגיל הפנסיה, הוא יוכל למשוך את הקרן במתכונת של קצבת פנסיה.
למי כדאי להפוך את קרן ההשתלמות למוצר פנסיוני:
ראשית, שכירים בעלי שכר שמבוסס בחלקו הגדול על בונוסים וסוגים רבים של תוספות שכר כמו למשל משכורת 13, כל אלה אינם נחשבים לצורך הפקדות פיננסיות.
עובדים אלה נהנים במהלך שנות עבודתם מהכנסה גבוהה יחסית. אלא שבעת פרישתם לגמלאות, קצבת הפנסיה שלהם צונחת במידה משמעותית. אחת הדרכים להגדיל את ההכנסה השנתית היא על ידי המרת קרן ההשתלמות לקצבת פנסיה.
שנית, יש עובדים שצוברים סכומים גבוהים בקרנות ההשתלמות ואינם מושכים כספים לאחר תום שש השנים.
עובדים אלה, שאינם מעוניינים למשוך סכומים גדולים בבת אחת, יכולים, במקום זאת, להמיר את כספי קרן ההשתלמות לקצבה פנסיונית.
חשוב לציין, שלשיטה זו של הפיכת קרן ההשתלמות למוצר פנסיוני יש גם חסרון: זוהי פעולה בלתי הפיכה.
ברגע שקרן ההשתלמות הפכה למוצר פנסיוני, ניתן יהיה למשוך ממנה את הכסף רק לאחר הגיעו של העובד לגיל פרישה, וגם אז, רק בתור קצבה חודשית.
כלומר, הכסף כבר אינו נזיל ולא ניתן למשוך אותו בכל עת שהעובד רוצה. לכן חשוב מאוד לאפשר לעובד להתייעץ עם יועץ פנסיוני לפני שהוא מקבל החלטה בנושא זה.
היתרון טמון בכך שלאחר הפיכתה של קרן ההשתלמות לקרן פנסיה, העובד יכול להמשיך לקבל קצבה עד סוף חייו.
לעומת זאת, אם העובד מחליט לקבל קצבה מקרן ההשתלמות, הוא ימשיך לקבל קצבה עד לנקודה בה יגמר הכסף בקרן.
אחד הדברים שחשוב להדגיש בפני העובדים בקשר לקרן השתלמות הוא, שבעת מעבר למקום עבודה חדש, קרן ההשתלמות נפתחת בכל פעם מחדש על ידי מעסיק אחד בלבד.
לכן, במעבר בין מקומות עבודה, נפתח לעובד חשבון חדש (בקרן השתלמות חדשה) על שם המעסיק החדש. כמו כן יש להדגיש שלא ניתן לאחד את החשבונות תחת אותו מספר חשבון בקרן.
קרנות ההשתלמות שנפתחו על ידי המעסיקים הקודמים ממשיכות לצבור תשואות, למרות שלא מופקדים אליהם כספים חדשים.