נשים נותנות פייט להטרדה מינית

נשים נותנות פייט להטרדה מינית

ראיון עוצמתי עם מי שהפך את המלחמה בהטרדה מינית לשליחות וקריירה

שיתוף
שלומי מויאל

שלומי מויאל

אם וכאשר תתקלו בצירוף "העצמת עובדים", "העצמת נשים" או "העצמת מנהלים" במהלך יריד משאבי האנוש שיתקיים ב-15 בדצמבר, תדעו שאכן מדובר בהעצמה במובן הרוחני, המנטלי והמקצועי. כשתתקלו במושג "העצמה נשית" בהרצאתו של שלומי מויאל, ראש חטיבת הנשים בארגון הבינלאומי להגנה עצמית, דעו שמדובר במילה העצמה מלשון עוצמה.

שלומי מויאל, 42, הקדיש את כל חייו הבוגרים למלחמה בתקיפת נשים על רקע מיני. כששאלתי אותו כהקדמה לראיון מדוע בחר בנתיב זה, התחוור לי שנתיב זה בחר אותו. שלומי מויאל: "כשהייתי בן 19 החברה שלי עברה אונס. הייתי כל כך נסער ומתוסכל. זה הביא אותי לרצות ללמוד לחימה, כדי שאוכל ללמד נשים איך להתגונן.

אז אחרי שלמדתי קרב מגע במשך כמה שנים, התחלתי ללמד נשים את הטכניקה, אבל זה פשוט לא עבד. לא הבנתי למה. הרי הן מבינות את הטכניקה כי לימדתי אותן אז מדוע הן לא מצליחות? ואז נכנסתי לתהליך של הקשבה במטרה להבין. הבנתי שאצל נשים המחסום הוא לא אי ידיעת הטכניקה אלא שלנשים יש מעצורים וחסמים רגשיים שמפריעים להן לפעול בזמן אמת ולהגן על עצמן. מהנקודה הזו של הבנה, מתוך הקשבה אמיתית, התחלתי לפתח את שיטת stay away שהיום אני עומד בראשה, תחת הארגון הבינלאומי להגנה עצמית."

שלומי מויאל הנו מרצה מבוקש אשר מבלה את מחצית השנה בחו"ל במסגרת הכשרת מדריכים להגנה עצמית בשיטת stay away , שיטה הכוללת הרצאות לצד תרגולות הגנה. הוא פועל בארץ במקביל, מזה 15 שנים כמרצה מבוקש המעביר סדרות של הרצאות ו/או סדנאות הגנה עצמית במסגרות שונות: ויצ'ו, נעמ"ת, עיריית חולון, עיריית ת"א, רכז פרוייקטים ב"עיר ללא אלימות", גופים ציבוריים, אוניברסיטאות בחו"ל ועוד. הוא היה אחד המומחים שנבחרו על ידי ראש עיריית תל אביב לקיים סדנאות להגנה עצמית עבור נשים במרכז בתקופה שבה "אנס החשמונאים" בני סלע הסתובב חופשי והטיל אימה ברחובות.

על השיטה להגנה עצמית Stay Away שמסייעת לנשים להציב גבולות, לזהות ולמנוע הטרדה מינית, אותה מלמדים כיום ב-14 מדינות ברחבי העולם, יפרט מויאל במהלך הכנס שבו צפויים להשתתף מאות אנשי משאבי אנוש.

שלומי, איזה אינטרס יש לארגון לעמוד בראש פרויקט שכזה בנושא הגנה עצמית לנשים?

שלומי מויאל: הטרדה מינית במקום העבודה היא סיפור יקר וקשה לארגון. את יודעת כמה שעות עבודה ארגון מפסיד כשהוא מתמודד עם מקרה כזה, איזה הוצאה משפטית אדירה זו? שלא נדבר על הפגיעה התדמיתית.
ארגונים מטפלים בנושא של הטרדה מינית כי הם חייבים. דרך נהלים, הוראות, יועצים משפטיים… אני בא לארגון לתת פתרון! העובדה היא שיש הטרדות מיניות בכל מקום שבו יש גברים ונשים! לגברים יש נטייה לחצות את הקווים ולעבור גבולות ונשים מוצאות את עצמן מוטרדות או אפילו מותקפות.

זה לא קורה רק בארגונים "בעייתיים". בכל מקום שבו יש מפגש בין גברים לנשים יש את המתיחות הזו.

גברים ממארס נשים ממאדים. נשים וגברים לא מדברים באותה שפה. נשים הן בעלות אינטואיציה, כושר הבחנה, יכולת לקרוא בין השורות ולהבין רמזים. גברים לא. לגברים צריך להגיד דברים בצורה חדה וברורה. גם אז הם לא בהכרח מבינים. העובדה ששני המינים מדברים בשתי שפות שונות היא מקור לבעיה.

הבעיה הזו יכולה להיווצר בכל מקום בארגון כמו פינת הקפה או מכונת הצילום. הגבר יתקרב יותר מידי. האישה תגיד לעצמה שזה במקרה, בגלל שצפוף או בטעות. היא תגיד לעצמה שהיא מדמיינת, שלא באמת קרה שום דבר. הגבר מצדו ניסה, התקרב, נגע. העובדה שהוא לא קיבל "לא" מפורש היא מבחינתו הסכמה. בפעם הבאה זו כבר יהפוך למגע ארוך יותר, אולי חיבוק.

מה עוצר אישה מלהחטיף סטירת לחי לאותו גבר שנצמד אליה בעמדת הקפה?

לנשים יש אינטואיציה אבל הן משתיקות אותה. הן אומרות לעצמן לא, אני מדמיינת או מגזימה, וכמובן "לא נעים לעשות עניין". אחרי שהבנתי שללמד אישה את הטכניקה זה לא מספיק, הבנתי שאני צריך ללמד אותה את הטכניקה כדי שיהיו לה כלים. אבל כדי שהיא תוכל להשתמש בהם ולהיות בטוחה – היא צריכה לדעת לסמוך על האינטואיציה שלה. אישה צריכה לדעת שמה שהיא רואה, מרגישה ומזהה באותו רגע זה אמיתי, ושהיא צריכה לסמוך על עצמה באותו רגע ולהגיב.

שיטת Stay Away היא מהפכה מכיוון שזו לא עוד שיטה שמלמדת אמנויות לחימה ושמה דגש על טכניקות/ טקטיקות, אלא שהיא שמה את הדגש על העצמה נשית! אנחנו מפתחים את האינטואיציה הנשית ואומרים לנשים לסמוך על עצמן. אישה שיודעת לסמוך על ההבחנה שלה, להקשיב לתחושת הבטן שלה ובטוחה שהיא תדע לעמוד על שלה ולהגן על עצמה בשעת הכושר היא אישה חזקה שתצליח בעת הצורך להילחם במטריד או בכל מכשול אחר.

נשים מועצמות מצליחות יותר כי יש להן ביטחון, אמונה ויכולת לקבל החלטות ולפעול על פיהן בעת הצורך. זה מחזיר אותנו גם לשאלה "למה שארגון ירצה להשקיע בהרצאה או סדנה להגנה עצמית?". כי איזה ארגון לא רוצה עובדת חזקה שיודעת לעמוד על שלה, שמקבלת החלטות בארגון על בסיס עוצמה אישית ויכולה להציב גבולות ולהשיג את מה שמגיע לה? אישה עם עוצמה תצליח יותר בארגון ובחיים הפרטיים.

מה החידוש והערך המוסף שאתה מביא לארגון?

אני לא בא לשחק משחקים. אני בא להילחם בהטרדה מינית. אני לא בא לדבר על זה בהיבטים המשפטיים והחברתיים, לא מנסה לסייע לארגון למנוע או לזהות טוב יותר הטרדה מינית. אני מתכוון לומר לארגון שזה לא צריך לקרות או מה יקרה אם.. אני כאן כדי לתת לנשים בארגון פיתרון בפועל. במקום שיש נשים וגברים יש שטחים אפורים ויש הטרדה מינית בגוון זה או אחר. אני בא לתת לנשים את הכלים את היכולת והלגיטימציה לעצור את זה.

רוצים לפגוש את שלומי מויאל ומרצים בכירים נוספים? הירשמו עכשיו לכנס חשיפת מרצים ללא עלות. לחצו כאן לפרטים

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה