מעדיפים לגייס עובדים צעירים שזה עתה סיימו צבא? עוד מעט יעמוד לרשותכם מאגר דליל ביותר לבחור מתוכו.
ממחקרים רבים שבוצעו בשנים האחרונות עולה, כי האוכלוסייה המבוגרת בכל העולם הולכת והופכת לרוב המוחלט בקרב כלל אוכלוסיית בני האדם.
יש לכך משמעות מרחיקת לכת לגבי תפיסת הארגונים את עתידם בהיבט של גיוס עובדים שאמורים להוות את עתיד הארגון.
כיום מעדיפים רוב הארגונים מעדיפים לגייס עובדים צעירים מאוד, חסרי ניסיון וידע, כדי להכשירם לקחת את המושכות בעתיד. רובם המכריע נרתעים מאוד מגיוס עובדים מבוגרים.
אלא שמספרם של העובדים הצעירים, לא כל שכן מספר העובדים הצעירים בעלי הכישורים והמיומנויות הנדרשים, הולך ויורד במהירות.
לכן, ארגונים שלא ישנו את הקונספציה הגורסת כי העתיד שייך לצעירים, עלולים למצוא עצמם ללא עתיד כלל.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהמשבר במספר העובדים הצעירים, המיומנים והמוכשרים אינו הולך להעלם בשנים הקרובות או להפתר.
להיפך. המשבר הזה עומד להתעצם ככל שיעבור הזמן, ולארגונים חפצי חיים לא תהיה ברירה אלא להשען על רוב של עובדים מבוגרים.
הנה כמה עובדות שעולות מהמחקרים שבוצעו בשנים האחרונו בנושא זה:
1 מחקרים שבוצעו בארה"ב מצאו, כי אמריקאים שגילם 65 או יותר מהווים כיום כ-16% מהאוכלוסייה, וכי עד שנת 2035 יהוו בני ה-65 ומעלה כ-21 אחוזים מהאוכלוסייה.
כאשר זה יקרה (בשנת 2035), בסין למשל, יהיו יותר תושבים בני ה-65 ומעלה, מאשר ילדים בגילאי 18 ומטה.
2 בעוד קבוצות הגיל המבוגרות הולכות ומתרחבות (מבחינת מספר האנשים ה'מצטרפים' אליהן), קבוצות הגי הנמוכות יותר (קבוצות הצעירים יותר) הולכות ומתכווצות.
יש מדינות בהן, כבר עתה, שיעורי האוכלוסייה המבוגרת יותר עולים על אחוז קבוצות הגיל הצעירות יותר באוכלוסייה, בקצב מהיר אף יותר מזה שבארה"ב.
ביפן למשל, כבר עתה מהווים בני ה-65 ומעלה יותר מרבע מהאוכלוסייה. מדינות באירופה, לרבות גרמניה, איטליה, פינלנד וחלק גדול ממדינות אחרות באירופי, נמצאות לא הרחק מאחור.
ובכל מקרה, עד שנת 2050, צופים המחקרים שכרבע מתושבי אירופה וצפון אמריקה יהיו בגילאי 65 או יותר.
3 דו"ח שפירסמה לפני קצת יותר מעשור, יחידת האוכלוסין במחלקה לעניינים כלכליים וחברתיים של האום, תחת הכותרת: 'תחזיות על אוכלוסיית העולם', צופה, כי במהלך 43 השנים הקרובות (כיום מדובר כבר בכ-33 השנים הקרובות) תגדל אוכלוסיית העולם בכ-2.5 מיליארד איש ואשה.
עוד עולה מהדו"ח, כי רוב הגידול באוכלוסיית העולם יגיע מהמדינות העניות, ולא מהמדינות המפותחות, שכן, אוכלוסייתן של אלה האחרונות מזדקנת באופן מהיר.
על פי הדו"ח, עד שנת 2050 צפויה אוכלוסיית העולם להגיע ליותר מתשעה מיליארד איש. בה בעת, בגודלה של האוכלוסייה במדינות המפותחות לא יהיה כמעט כלל שינוי, דבר שיביא להעלאת הגיל הממוצע במדינות אלה.
4 בדיון שנערך לפני כשלוש שנים ב-OECD במסגרת פורום העוסק בגישות חדשניות לבעיות כלכליות, בשיתוף עם פרויקט אחר ב-OECD בשם הזדקנות אי-שוויונית, דיברו על כך שככל שהאוכלוסייה המבוגרת במדינות מפותחות הולכת וגדלה, מתפתחת קבוצה חדשה שנקראת 'הגיל הרביעי'.
זוהי קבוצת הגיל של המבוגרים מכולם. הגידול באוכלוסייה זו עד כדי כך שהיא מהווה קבוצת גיל בפני עצמה, מהווה שינוי יסודי בהתפלגות הגילאים באוכלוסיות ה-OECD.
להתפתחות זו יש השלכות על הדינמיקה הכלכלית במדינות המערביות, שכן היא מערערת את החלוקה המסורתית של החברה המודרנית לשלוש קבוצות גיל: צעירים, אנשים בגיל העבודה, וקשישים.
5 הזדקנות האוכלוסייה והתפתחותה של קבוצת הגיל הרביעי, מהווים אתגר מהותי ביותר בכל הקשור לגיל העבודה, ולפוטנציאל העובדים שאמורים להוות את עתידם של הארגונים.
לכן, ב-OECD מנסים לעבוד כבר עתה על הניסיון לספק פתרון הולם לאתגר של קביעת מדיניות כלכלית וחברתית במדינות מפותחות.
האתגר הזה יורגש אמנם (בעתיד) גם בתחום הסיעודי, אבל לא פחות מכך, בכל התחומים החברתיים לרבות ההשלכות הכלכליות הנלוות לאתגר זה בטווח ארוך.
בדיון בפורום נאמר, כי קובעי מדיניות יצטרכו לקחת בחשבון את האתגר למצוא דרכים לשילוב האוכלוסייה המבוגרת הגדלה, במערכות החברתיות והכלכליות של כל מדינה, במטרה למנוע את הירידה בפרודוקטיביות.