שם המשחק בארגונים כיום הוא גיוון תעסוקתי. אלא שלמרות ההכרה התאורטית בחשיבותו של המגוון האנושי בשוק העבודה, יש עדיין שיעור ניכר של ארגונים שלא יודעים, או לא שואפים, ליישם את הגיוון התעסוקתי בפועל.
המציאות היא, שגם בימים אלה, בתחילתה של שנת 2022 יש עדיין אפליה משמעותית בקבלת עובדים מבוגרים לעבודה, בקבלת נשים, בגיוס עובדים ממוצאים מסויימים, מדתות מסויימות, מרקע דתי מסויים וכו.
הדרתם של כל כך הרבה עובדים משוק העבודה פוגעת לא רק בארגון עצמו, אלא בכלכלה כולה. כאשר כל כך הרבה עובדים מצוינים, בעלי ידע וניסיון, לא מצליחים למצוא עבודה רק בגלל גילם (לדוגמה), או שמצליחים למצוא עבודה שלא מאפשרת להם לתרום מהידע והניסיון שלהם, התוצר הלאומי הגולמי נמצא בחסר לעומת מה שהיה יכול להיות.
והבעיה לא מסתיימת באי גיוסם של עובדים אלה. שכן, גם במקרים שבהם כן מגייסים אותם, פעמים רבות יש בעיה לא פשוטה ביחס אליהם.
כאשר היחס אל העובדים המבוגרים, הנשים, בעלי מוצא אתני מסויים, אנשים מזרמים דתיים שונים, מלאום שונה וכו, הוא יחס מתנשא ומבטל, מן הסתם המוטיבציה שלהם לא תהיה בשיאה.
מחקרים מראים, כי גם אם יש ייצוג דמוגרפי רחב לעובדים בארגון, לא תהיה לכך השפעה מהותית חיובית על התוצר של החברה, אלא אם כן היחס אל העובדים המבוגרים, המוגבלים, עובדים ממוצאים אתניים שונים וכד', יהיה חיובי ושוויוני.
כלומר, הנהלות של חברות זקוקות לכוח העבודה המגוון אבל לא פחות מכך, הן זקוקות לתרבות ארגונית מקבלת, המקדמת בברכה את השונה. רק כך תהיה לגיוון התעסוקתי השפעה חיובית מהותית על הביצועים העסקיים של הארגון.
חשוב לזכור שכדי שעובד יצטיין הוא צריך להרגיש מוערך, יש לתת לו יחס מכבד לא פחות משמקבלים עובדים אחרים, והוא צריך להרגיש שמעודדים אותו להשתתף באופן מלא בארגון.
עובדים מגוונים צריכים להרגיש שמכירים ברקע הייחודי שלהם, בחוויות שלהם וכדומה, כדבר חיובי. והם צריכים להרגיש ששמים לב לתרומה שלהם לארגון וליתרונות שלהם כעובדים.
בראש ובראשונה יש לבנות תרבות ארגונית מכילה. בנייה של תרבות כזאת מוטלת במשותף על העובדים והמנהלים בכל הדרגים, ודורשת הכוונה בכל רמה כדי לשמור על מקום עבודה מכיל.
אבל עוד קודם לכן, בעת הליך הגיוס, הנהלת ארגון, ובעיקר מנהלי משאבי האנוש, חייבים להיות הוגנים ולא משוחדים בהעסקת עובדים, בהקצאת עבודה, בהערכת חבילות השכר וההטבות.
סקר שערכה חברת המחקרים האמריקאית גאלופ מצא, כי רק כ-40 אחוזים מהעובדים בארה"ב טוענים כי בארגון שהם עובדים בו יש להם הזדמנות לעשות את מה שהם עושים הכי טוב.
החוקרים מציינים, כי אחת הבעיות היא שבארגונים רבים לא רואים בתרבויות מכילות ומגוונות חלק מהיסודות לפיתוח הארגוני, ואומרים כי גישה זו צריכה להשתנות.
תרבות ארגונית המבוססת על העצמת כל העובדים ועידודם, הינה תרבות ארגונית שחוגגת כל תרומה ייחודית של כל עובד.
רק כך יחוש כל עובד באשר הוא שהוא מוערך בגלל מה שיש לו לתרום לארגון, ושמעריכים את תרומתו לשגשוגה של החברה כולה.