בעוד בתי הדין לעבודה דנים בפיצויים לאוכלוסיות הסובלות מאפליה, בהן נשים, בעלי מוגבלויות, בני ובנות מיעוטים, עובדים מבוגרים, בני ובנות קהילת הלהט"ב ועוד; הולכת וגוברת המגמה בקרב עובדים צעירים להגביר את הדרישה לגיוון התעסוקתי בארגונים.
העובדות בשטח מדברות בעד עצמן: גיוון תעסוקתי צועד בראש רשימת המגמות הלוהטות ביותר ל-2018 על פי סקר המגמות הגלובליות ל-2018 שנערך על ידי לינקדאין. במסגרת הסקר שכלל קרוב ל-9000 מנהלי גיוס בארגונים ובחברות השמה, נשאלו המשתתפים על נושא הגיוון התעסוקתי ואיך הם מיישמים אותן בארגונים שלהם. הדו"ח, שהופק בעקבות הסקר ומציין את התובנות שהוסקו ממנו, מציב בראש רשימת המגמות החשובות ביותר ל-2018 ואילך, את נושא הגיוון התעסוקתי – גיוון אוכלוסיות במקומות העבודה.
גיוון תעסוקתי – אחד ממנועי הצמיחה העיקריים
מסתבר שנושא הגיוון התעסוקתי צפוי להפוך בשנים הקרובות לאחד ממנועי הצמיחה העיקריים של חברות וארגונים בכל העולם. יותר ויותר מועמדים איכותיים בעלי כישורים ומיומנויות, דורשים כיום מהארגון לא רק שכר והטבות אלא גם ליישם ערכים החשובים להם. כאמור, נושא הגיוון התעסוקתי נמצא בראש סדר העדיפויות.
למעשה, כ-78% ממשתתפי הסקר הגדירו את נושא הגיוון התעסוקתי כחשוב ביותר, וכ-53% מהמשתתפים הגדירו אותו כמגמה שכבר אומצה בארגונם.
ולמרות הכול, בישראל, שמתמודדת עם שוק עבודה רווי ועם קושי לגייס מועמדים איכותיים, לא פחות מחברות וארגונים בעולם המערבי כולו, יש לא מעט תופעות מכוערות של אפליה על רקע מגדר, נטייה מינית, גיל, קבוצות אתניות וכד.
שוב ושוב מגיעים אל בתי הדין לעבודה עובדים או מועמדים שניסו להתקבל לעבודה, עם תביעות נגד מעסיקים בפועל או מעסיקים פוטנציאליים שהפלו אותם על רקע גיל, נטייה מינית, מגדר, קבוצה אתנית וכו.
לדוגמה, רק לפני כשלושה חודשים תבע עובד צעיר מחברת הייטק באיזור הצפון את החברה בה עבד לאחר שעבר חוויה טראומטית של אפליה על רקע נטייה מינית. הצעיר הגיש לבית הדין תביעה בסכום של 650 אלף שקלים ממנה עולה, כי הוא ספג בלי סוף התנכלויות והשפלות, כולן על רקע מיני, מצד מנהל בחברה.
ההתנכלויות החלו לדבריו כבר בימים הראשונים לעבודתו בחברה. הוא העיד כי כל יום הגיע לעבודה בתחושות קשות מאוד כאשר הוא לא יודע מתי יגיעו ההתנכלות וההשפלה הבאות. ואם בכך לא די, הרי שלאחר שהתלונן על המנהל המתנכל בפני מנהלים בכירים בחברה, הוא פוטר, לדבריו לאחר שהוטלו עליו האשמות שווא.
היעדר גיוון תעסוקתי פוגע בחברה
סיפורים מסוג זה חוזרים על עצמם שוב ושוב, כמעט בכל תחום ובכל ענף. הנהלות של חברות שלא קוטעות את ההתנכלויות וההטרדות באיבן, לא מעבירות מסר חד וברור שהתנכלויות מסוג זה יטופלו ביד קשה, לא טורחות ליצור סביבת עבודה ידידותית לכל מגוון האוכלוסיות, ואף מפטרות את הקורבן, גורמות לעצמן נזק בכל מישור אפשרי: הן נאלצות לשלם עשרות ולעיתים מאות אלפי שקלים פיצויים, הן פוגעות קשות בדימוי החברה והמיתוג המעסיק שלה, והן מוותרות הלכה למעשה על אחד ממנועי הצמיחה החשובים של השנים הקרובות. חברות כאלה יתקשו שבעתיים לגייס אליהן עובדים צעירים ומוכשרים, שדוגלים באידיאולוגיה של מגוון, אחווה ושיוויון.