האם המחסור בהנדסאים יקטן בקרוב?

האם המחסור בהנדסאים יקטן בקרוב?

על רקע המחסור הגדול בהנדסאים בישראל: משרד התמ"ת והאוצר ונציגי המכללות הגיעו להסכם: הזרמת 20 מיליון שקלים לתקציב המכללות וסיום השביתה

שיתוף
מחסור בהנדסאים

מחסור בהנדסאים

לאחר דיונים אינטנסיביים, משרד האוצר והתמ"ת הגיעו אתמול להסכם עם המכללות הטכנולוגיות, במסגרתו התחייבו המכללות לסיים את השביתה ולפתוח את שנת הלימודים ביום ראשון הקרוב. הסיכום כולל מחויבות להמשך תהליך משותף שבו יבחנו סוגיות מרכזיות הקשורות לעלויות הכשרת הנדסאים.

כיום מודל התקצוב של הכשרת ההנדסאים מתבסס על שיעור מקבלי הדיפלומות, ולא על מספר התלמידים הלומדים במכללות. כיום שיעור המסיימים את הלימודים עומד על 41 אחוזים בלבד. במסגרת הסיכום שהושג יציעו נציגי המכללות מודל תפוקות חלופי או שיציעו שינויים במודל.

הסיכום כולל גם תוספת תקציב למכללות בסך של 20 מיליון שקלים, כאשר חמישה מיליון שקלים מתוכם יועברו כמענק חד פעמי למכללות הממוקמות באזורי עדיפות לאומית. 15 מיליון שקלים נוספים יחולקו למטרות שונות בין יתר המכללות, כמו לצרכי הצטיידות בכלים לימודיים.   

שנת הלימודים היתה אמורה להיפתח ב-21 באוקטובר. השבתת הלימודים על ידי ראשי המכללות והמרצים נבעה מטענתם שהממשלה מתעלמת ממצבן הכלכלי הרעוע של המכללות הטכנולוגיות. הם דרשו מהממשלה להזרים לתקציבן סך של 40 מיליון שקלים, כשבסופו של דבר כאמור הם התפשרו על מחצית הסכום. לטענתם, המצב הכלכלי של המכללות מביא למחסור חמור בהנדסאים בתעשייה. כמו כן טענו ראשי המכללות כי יש להגדיל את שכר המרצים, להשוות את שכר הלימוד לזה של האוניברסיטאות, לאחד מכללות קטנות ולהגדיל את שיתוף הפעולה עם התעשייה. הדבר יביא לעלייה ברמת ההוראה ובציוד שבמכללות.

לבקשת ראשי המכללות, הכין שמואל סלבין, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, חוות דעת על המצב הכלכלי של המכללות. בחוות הדעת כתב סלבין שהמכללות הטכנולוגיות נמצאות לפני קריסה. הדבר נובע מאופן תקצוב לקוי של המדינה וכך נוצר מצב של מחסור חמור בהנדסאים. לפי דבריו של סלבין בחוות הדעת, כיום קיים מחסור של 15 אלף הנדסאים וטכנאים במשק בעיקר בענפי התעשייה והביטחון, כאשר בכל שנה קיים ביקוש ל-5,000 הנדסאים נוספים.  

לימודי תעודה להנדסאים נמשכים לרוב שנתיים, והם כוללים מקצועות בעלי אוריינטציה טכנולוגית, כגון: בניין, ביוטכנולוגיה, אדריכלות, מכונות, עיצוב תעשייתי, מכשור רפואי, תקשורת חזותית ועוד מקצועות רבים ומבוקשים.  

למחסור בהנדסאים יש פן חברתי נוסף, של מתן הזדמנויות תעסוקה לשכבות החלשות יותר של האוכלוסייה, שאינם יכולים לממן לימודים ארוכי שנים של תואר ראשון.  

ביום ראשון הקרוב , 4.11.12, תפתח שנת הלימודים, כאשר יושלם החומר שהיה אמור להיות מועבר בימי השביתה.

שר האוצר, שר התמ"ת ופורום המכללות הטכנולוגיות ברכו על ההסכם וסיום השביתה, ועל שיתוף הפעולה עם נציגי המכללות. בכל מקרה בהמשך יימשכו הדיונים בין הצדדים במטרה למצוא פתרון ארוך טווח.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה