בית הדין האזורי לעבודה פסק כי על חברת האבטחה מוקד אמון לשלם פיצויים ל-11 עובדים שהתפטרו עקב פגיעה בזכויותיהם וכן פיצויים מוגדלים לעובד שפיטרה שלא כדין. הפרשה החלה לאחר ש-11 מעובדי החברה אשר שימשו כמאבטחים בחברת היי טק NDS, הגישו תביעה נגד מוקד אמון על שזו הפרה במשך תקופה ארוכה את הזכויות המגיעות להם ובכלל זה פגיעה רציפה בשכרם. בתגובה, מוקד אמון פטרה את נפתלי כהן, שאירגן את המאבטחים.
השופטת יפה שטיין קבעה, כי מוקד אמון הפרה את צו ההרחבה הכולל את ענף האבטחה, בכך שלא שילמה לעובדים את המגיע להם ומתחה ביקורת על התנהלות החברה. עו"ד ערן קמוט שייצג את חברת האבטחה, טען כי העובדים התפטרו מרצונם החופשי ומנגד טענו עוה"ד ערן גולן ורותם מלכין, כי העובדים התפטרו בשל פגיעה בזכיותיהם, ולכך יש לראותם כמתפטרים בדין מפוטרים והם זכאים על פי דין לפיצויי פיטורים.
בית המשפט קיבל את טענות העובדים ופסק כי לעובדים מגיעים פיצויי פיטורין. כמו כן הורה בית המשפט לשלם לנפתלי כהן פיצויי פיטורין מוגדלים.
תרבות של ניצול עובדים
צו ההרחבה לעובדי שמירה ואבטחה נועד להבטיח את זכויות אלפי מאבטחים בישראל המועסקים על ידי חברות השמירה. מדובר בדרך כלל בסטודנטים הרואים בעיסוק זה עבודה מזדמנת , עולים חדשים המתקשים להיקלט בשוק העבודה בשל קשיי שפה או אוכלוסייה מבוגרת, המתקשה אף היא להיקלט בשוק העבודה. רבות מחברות האבטחה מנצלות את המצוקה של אוכלוסיות אלו ופוגעות דרך קבע בזכויות שלהם. חברות אחדות נוהגות להחתים את העובדים על חוזה עבודה במסגרתו ניתן לנכות משכרם את דמי ההשתתפות בקורסים ובהשתלמויות אותם עברו בחברה, אם לא יתמידו בעבודה לפרק זמן ארוך. אחרות נוהגות לראות בעובדים רזרבה אנושית הנתונה לחסדי החברה 24 שעות ביממה, ונוהגות "לבקש" מהעובד להתייצב לעבודה בהתראות קצרות ושלא במסגרת המשמרות שנקבעו לו.
[adrotate banner="27"] פגיעה בשכר העובדים ובזכויותיהם, אף היא דבר של מה בכך. חוק ההרחבה מבטיח שכר מינימום לעובד בסך 21.44 שקל לשעה. החוק מאפשר להעסיק שומר שעתיים נוספות בכל אחד מימי השבוע ו-3 שעות נוספות ביום שלפני יום המנוחה השבועית או בערבי החג, ובלבד שהמכסה לא תחרוג מ-15 שעות נוספות לשבוע. בסך הכול 37 שעות נוספות בשבוע ולא יותר מ 74 שעות נוספות במהלך 4 שבועות רצופים. עובדים המועסקים בחגים זכאים לתוספת של 50% ובנוסף ליום מנוחה חלופי.
עוד מחייב החוק את המעסיקים, להבטיח לעובדים את זכויות הפנסיה שלהם ואוסר על המעסיק לגבות מהעובד תשלום עבור השתלמויות מקצועיות, אגרות נשק, ביטוח נשק וציוד הנדרש לביצוע עבודתם, כמו מכשירי קשר או גלאים. למעסיק אסור לגבות פיקדון מהעובד עבור ציוד הנמסר לו וכן להטיל קנסות על העובד.
כאמור, בפועל חברות רבות מפרות אחת לאחת את החוק, בידיעה כי מדובר באוכלוסייה חלשה חסרת משאבים כספיים שלא תפנה לבתי המשפט, אף במקרים של הפרות בוטות של הזכויות שלהם. מדובר באופן חדש של עבדות המתנהל מידי יום בשוק העבודה בישראל.
אשר למנהל משאבי אנוש האחראי בין השאר אף על נושא האבטחה בארגון, מעבר להוגנות הבסיסית לה נדרש כל אדם, רצוי לזכור כי תביעות מאבטחים נגד חברות שמירה מקרינות אף על הארגון בו הם עבדו ופוגעות בתדמיתו. שימו לב האם נשמרים זכויות המאבטחים בארגון שלכם.