אנחנו בעידן מוזר שבו קיימת מודעות לזכויות של אנשים ושל עובדים – יותר מאי פעם ומצד שני קיימת שקיפות וזרימת מידע ברשת באופן חופשי, מה שמאפשר לקבל מידע על כל דבר וכל אחד – יותר מאי פעם. מה עושים? איך מנבטים בין הזכות שלכם כמעסיקים לצבור ידע ולעשות בו שימוש ולבין הזכות של העובדים לפרטיות? היכן עובר הגבול בין שאלה עניינית לחטטנות גרידא?
אתר משאבי אנוש The Undercover Recruiter מציע למעסיקים להתרכז בסוגיות החשובות והחיוניות לעבודה בכלל ולתפקיד הספציפי בעת ביצוע בדיקות רקע על מועמדים. היזהרו שלא לגלוש לתחומים כלליים ושהמידע ייאסף ממקור רשמי שמוכן לקחת אחריות על מה שמסר ולא מפי רכלנים (ציפור קטנה לחשה לי..). הסוגיות החשובות שבהן נכון (ולעתים חובה) להתייחס אליהן בעת בדיקת מועמד הן:
השכלה, הכשרה ותעודות מקצועיות פורמליות:
ישנם תפקידים רבים שבהם אין מנוס וזו חובתכם לאמת שלמועמד יש תעודות מוכרות ושהן בתוקף. כך למשל: תואר מוכר בהנדסה, תואר במשפטים, רישיון לעסוק במשפטים מאת לשכת עורכי הדין, תעודת אחות מוסמכת, תעודת טנכאי מוסמך, תעודת הוראה ועוד. לדרוש לראות תעודה ו/או לערוך בדיקה מול המוסד שלכאורה הנפיק את התעודה על מנת לוודא שהיא אותנטית זו לא חטטנות אלא חובה מקצועית שלכם כמגייסים.
תארים וטייטלים:
להבדיל מתעודות מקצועיות פורמליות, תארים וטייטלים למשרות זה משהו הרבה יותר גמיש ולא פורמלי. כל אחד שעסק במכירות יכול לקחת לעצמו את החירות להגדיר את עצמו כמנהל מכירות. על מנת לוודא שהמועמד שלכם אכן עסק בתפקיד שהוא מגדיר, עם תחומי הסמכות והאחריות המקצועית הנלווית לו, חשוב מאוד לערוך בדיקה לעימות רקע מול מעסיקים קודמים. לא צריך לחטט יותר מדי ולא למסור יותר מדי פרטים על המועמד והתפקיד אליו הגיש מועמדות כעת אך כן חשוב לברר מול מעסיקים קודמים: באיזה תפקיד הם העסיקו אותו ואיך הם הגדירו את תפקידו. כך תוכלו לעלות בקלות יחסית על תארים מוגזמים ומנופחים.
סיבות לעזיבת מקום העבודה:
זו לא סיבה שאתם חייבים לקבל אליה את התשובה ולעתים עובד עוזב מקום עבודה מסיבות באמת אישיות (לדוגמה בעקבות רומן עם קולגה), אולם כאשר מועמד ם עוזב מקום עבודה תוך שנה שנתיים בכל פעם, חשוב לברר מהן הסיבות כדי להבין: האם הוא נזרק או שהוא בוחר להמשיך הלאה? איך הוא עושה את זה? האם הוא מסיים יפה או שהוא מסיים בפיצוץ גדול? כשהתרבות הארגונית שלכם מחייבת מכם להיפרד יפה מעובדים (כולל שתייה מכובדת ודלת פתוחה לכל עובד שבוחר לעזוב כדי שירגיש חופשי לחזור או לפחות לבקר), חשוב שתדעו כיצד המועמד שלכם עוזב עבודות באופן כללי.
רישיון נהיגה בתוקף ועבירות תנועה:
כאשר אתם נותנים לעובד לשכם רכב חברה (עם לוגו חברה המוטבע עליו מכל כיוון) חלה עליכם חובה חוקית/מוסרית וגם תדמיתית לוודא כי: לעובד יש רישיון נהיגה מקומי בתוקף וכי הוא לא מבצע עבירות תנועה כל עוד הוא מאחורי ההגה שלכם.
הצהרת יושר:
ישנן משרות מאוד ספציפיות שבהן מותר לדרוש מעובד תעודת יושר אך ברוב המשרות הפרטיות לא ניתן לחייב עובד להציג תעודת יושר (כדי לוודא שאין לו הרשעות פליליות). מה שכן ניתן לעשות זה לדרוש ממועמד לחתום על הצהרת יושר לפיה אין לו עבר פלילי וכוונות פליליות.
למידע נוסף על זכויות עובדים וחובות מעסיקים – הירשמו עוד היום לכנס דיני עבודה. פרטים והרשמה כאן