תורת הניהול משתנה וכך גם הייעוץ הארגוני. תורות חדשות, שרובן באות ממדעים מדויקים, מאתגרות היום את מקצוע הניהול. בעזרת תורות אלה ניתן כיום לבצע אבחון יסודי של ארגון בצורה מהירה מאוד וחדה מאוד. ניתן לקבל מדדים מספריים למה שעד היום נחשב למדדים "רכים" כמו מבנה הארגון, ניהול ותרבות ארגונית. ד"ר פנחס יחזקאלי, נשיא TECI, המפתחת את מערכת DNA-7, ירצה בכנס למידה ופיתוח ארגוני שיערך ב-5 במרץ על תורת הרשתות ככלי מעשי בייעוץ ארגוני. יחזקאלי הנו מומחה לאפקטיביות של ארגונים וכתב מספר ספרים בנושא, ושימש בעבר כראש מרכז המחקר לביטחון לאומי של צה"ל.
לדבריו, באמצעות מערכת DNA-7, המבוססת על תורת הרשתות, ניתן לערוך בדיקה של התנהלות הארגון, ליישם פתרון ולבצע מדידה כעבור תקופת זמן, כדי לראות אם הפתרון הצליח. ניתן לבדוק ארגון באופן קבוע, ואז לראות היווצרות דפוסים: זיהוי טאלנטים, מגמות התפתחות וכדומה. זהו עולם חדש עבור יועצים ארגוניים ומנהלי משאבי אנוש. באמצעות DNA-7 יועצים יכולים להיכנס לארגון כשהם מכירים אותו היטב, עוד לפני שהם ביקרו בו. תהליך האבחון יהיה ממוקד יותר, הראיונות יהיו יותר ממוקדים, וההתערבות הארגונית תהיה אפקטיבית יותר. המערכת משתלבת היטב בכל תהליך של פיתוח ארגוני, חדש או קיים, וגם מאפשרת מדידה אובייקטיבית של אפקטיביות השינוי הארגוני. מנהלי משאבי אנוש מקבלים כלי להעצמת ליבת העבודה שלהם, אשר יתמוך בצורה הטובה ביותר ביישום האסטרטגיה העסקית של החברה.
מהו בעיניך ארגון אפקטיבי?
ד"ר פנחס יחזקאלי: "ארגון אפקטיבי מצליח להתאים עצמו במקום, בזמן ובתכנים אל המציאות המשתנה במהירות. זהו ארגון, עסקי או ציבורי, שמצליח לאורך זמן להגשים את ייעודו ולהשיג את המטרות שהציב לעצמו".
ואם הושגו רק חלק מהמטרות?
"צריך לבחון מדוע הושגו רק חלק מהן. אם המטרות לא הושגו כי בהערכת המצב התנאים השתנו והארגון נאלץ להתאים עצמו למציאות משתנה – יתכן שהוא סובל ממחלות ארגוניות. יש שני סוגים של מחלות ארגוניות: מחלה המתבטאת בארגונים המתדרדרים לכאוס. בדרך כלל מדובר בארגונים צעירים או כאלה שעברו טראומה, ארגונים שנותנים יותר מדי חופש לעובדים. חברות שיש בפניהן הרבה הזדמנויות, המון התחלות, אך ניכר שהן נלהבות להתחיל בפרויקטים ולא להמשיך אותם. אנשים מתמכרים להתחלות ושוכחים להמשיך. ארגונים כאלה קל מאוד לרפא. על ידי החזרה של סדר, השבת משמעת, קיום ישיבה שבועית, מפגש על כוס קפה בבוקר כדי לתאם מה קורה. אלה פעולות שכבר מחזירות את הארגון לפרודוקטיבי.
הסוג השני היא מחלה ממארת. ארגון שמוקדי עוצמתו נשלטים על ידי הגורמים הלא נכונים. ארגון שצריך להישלט על ידי תחום הליבה שלו, וכשזה לא כך האריסטוקרטיה הארגונית הופכת לאוליגרכיה. כמובן שהדבר משפיע על תהליכי קבלת ההחלטות. הביורוקרטיה תופחת. זה קורה הרבה בארגונים ציבוריים אך בהחלט גם בארגונים גדולים ורווחים כדוגמת טבע, כאשר הכסף מצוי ולא מפריע לאוליגרכיה לצמוח. הבעיות מגיעות כשהארגון צריך להתמודד עם קשיים, ואז מכורח המציאות מקצצים בבשר החי (בליבת הארגון), במקום בשכבות השומן (האוליגרכיה). בניתוח רשתות באמצעות מערכת DNA-7 ניתן לזהות התהוות של אוליגרכיה ארגונית, לפני שנהיה מאוחר מידי לטפל במחלה.
מהי תורת הרשתות?
"לתורת הרשתות יש שלושה אלמנטים:
1. תרגום ארגון לרשת תראה את כולו, כמו בצילום רנטגן.
2. ויזואליזציה. כל סיטואציה ניהולית ניתן לראותה בעין, כאשר טוב מראה עיניים. אז ניתן לראות הכל בבת אחת. אני יכול להעיד שרמת המוטיבציה של מנכ"לים לפעול לצורך פתרון בעיה גדול יותר כשהם רואים תמונה ויזואלית של הבעיה, לעומת רמת המוטיבציה לשנות לאחר כשמציגים להם טבלאות.
3. מדדים מספריים. לכל דבר יש מדדים. בתורת הניהול הקלאסית – יש אלמנטים רכים שלא ניתן לבדוק אותם. ככלל, מנהלים לא אוהבים למדוד. כשיש מדדים מספריים יש סיפור אחר. התאמת המבנה, התרבות ושיטות הניהול למצב הם בדיוק הדברים שאף אחד לא אוהב למדוד, והם כמובן הכרחיים.
"כיום ניהול עובר להיות מדע מדויק. מדידה יכולה למקם מחדש את האנשים בארגון וכך ניתן לראות אילו תוצאות מתקבלות. המדידה מחזירה לנו אלמנט מסוים של ניבוי. בזכות המדידה גם הניהול הקלאסי הופך להיות מדויק. כך יש קבלות על איכות הניהול: אפשר לראות את הארגון בתמונה 'לפני ואחרי', לבדוק ולמדוד האם הפך לפרודוקטיבי יותר – והאם ההצלחה היא פועל יוצא של ניהול נכון עבודה נכונה. היום הקשר בין הצלחה לניהול יכול להיות הרבה יותר מחודד. יועץ יכול לכוון לדברים הנכונים ולהראות שהצליח".
בהרצאה יוצג קייס סטאדי של ארגון שהשתמש ב DNA-7 לצורך אבחון ארגוני. הוא יקבל דרך עבודה נוספת, כלי אחר המיועד למנהלים וגם ליועצים ומהווה סט כלים נוסף, מעמיק יותר ומדויק יותר מהכלים הסטנדרטיים העוסקים בשאלה איך לנהל ואיך לייעץ נכון.