מעסיק, האם שמעת על איסור אפליה על בסיס מידע גנטי?

מעסיק, האם שמעת על איסור אפליה על בסיס מידע גנטי?

לרשימת האפליות בעבודה מהסוגים השונים מצטרפת גם האפליה על בסיס מידע גנטי. החוק מנסה להילחם בה

שיתוף
איסור אפליה בעבודה

במחלקות משאבי אנוש מכירים את הסוגיות של אפליה על בסיס מין, דת, גזע, גיל, מוגבלות… אבל האם שמעתם כבר על אפליה על בסיס מידע גנטי?

דן קאליש מאתר PayScale מסביר שעל פי החוק האמריקאי (Genetic Information Nondiscrimination Act of 2008), מידע גנטי הוא מידע על הפרט ועל הבדיקות הגנטיות שלו ושל בני משפחתו וכל מידע אחר הקשור למחלה או מוגבלות אצל בני משפחתו של הפרט. מידע גנטי כולל גם הפנייה או קבלה שקיבל האדם עבור שירותי בדיקות גנטיות, או השתתפותו במחקר קליני המערב בדיקות גנטיות. לבסוף, המידע הגנטי כולל כל מידע גנטי על עוברים או המועמדים.

מעסיק מפלה עלול להשתמש במידע הזה כדי לקבוע הנחות שלפיהן האדם סובל מבעיה רפואית או עלול לפתח חולי, ולנצל זאת כסיבה לפגיעה תעסוקתית באותו אדם. דוגמה לאפליה על בסיס מידע גנטי תכלול מישהו או מישהי שנושאים גן של מחלת הנטינגטון. אם המעסיק גילה שאחד ההורים של העובד או המועמד נפטר כתוצאה ממחלת הנטינגטון, או גילה שבבדיקות גנטיות שנערכו להם נמצא שהעובד או המועמד נושאים גן הקובע שהוא או היא יחלו במחלת הנטינגטון, המעסיק עלול לפגוע בעובד או המועמד. ואז המעסיק מפלה את העובד או המועמד על בסיס מידע גנטי. אפליה כזאת יכולה להתקיים על רקע של כל מקרה רפואי שיש בו מרכיב גנטי. דוגמאות נוספות הן של מחלת אלצהיימר מוקדמת וסוגים מסוימים של סרטן השד.

החוק מגן על העובדים
החוק האמריקאי קובע שאין זה חוקי להפלות אדם על בסיס מידע גנטי בכל היבט של התעסוקה. זה כולל אפליה בקבלה לעבודה, פיטורים, תשלום, תחומי אחריות בתפקיד, קידום, השעיה, הכשרה, הטבות או כל מצב אחר הקשור לתעסוקה. חוק פדרלי זה תקף כלפי מעסיקים שיש להם 15 עובדים לפחות. חלק מהמדינות בארצות הברית הוסיפו הגנות מסוימות למקרים שבהם האדם אינו מכוסה על ידי החוק הפדרלי.

החוק הפדרלי אוסר גם הטרדות על בסיס מידע גנטי ונקמה או טענות הקשורות למידע גנטי. החוק כולל גם רגולציות נוקשות שקשורות למעסיקים הכפופים לחוק שיכולים להשיג מידע גנטי. לבסוף, החוק אוסר על כל המעסיקים הכפופים לחוק לחשוף מידע גנטי של מועמדים, מועסקים או חברים בארגון.

בישראל, חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 קובע "איסור מפורש על הפליה בתעסוקה, על רקע של מידע גנטי. למעביד אין זכות לדרוש מכן כי תעברו איזושהי בדיקה גנטית, ובוודאי שאין אפשרות לפגוע בכן לרעה על רקע זה.

ישנם חריגים לכך, אך הם מאוד ספציפיים וקשורים במקומות עבודה מסוימים, בהם יש צורך בבדיקה גנטית לשם השמירה על בריאות העובדים. שר הבריאות הוא זה היכול לקבוע כי לשם העסקה במקום עבודה מסוים יש לבצע בדיקות גנטיות" (המידע באדיבות אתר אחת מתשע).

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה