לא רק נציגי הארגון אמורים לקבל החלטה, גם המועמד עצמו מהווה 50% מהעסקה וגם הוא צריך לצאת מראיון העבודה -שהוא אחד מיני רבים ולעתים רק אחד מתוך כמה ראיונות באותו יום!, עם התרשמות מלאה על הארגון. אז איך ממקסמים ראיון עבודה כדי שישרת נאמנה את שני הצדדים בתהליך? באמצעות ראיון עבודה דינאמי.
מקסום ראיון העבודה – לקבל תמונה מפורטת על המועמד
מומלץ לראיין מועמדים למשרות ספציפיות על פי פורמט מוכן מראש, כשהוא מחולק באופן ברור לשאלות אישיות ולא אישיות מידי על המועמד וכן שאלות מקצועיות. ככל שיהיה לכם מידע מפורט יותר על מסגרת התפקיד וסוג האדם המתאים למלא אותו (ואת זה תוכלו להשיג ממנהלים ישירים ומאנשי צוות), כך יהיה לכם קל יותר לבחור את השאלות הנכונות הן בהיבט האישי והן בהיבט המקצועי.
אל תשאירו את הריאיון בגדר שיחה תיאורטית. בקשו מהמועד שיציג דוגמאות קונקרטיות (תיקי עבודה, אתרים של חברות קודמות, אזכורים של אירועים ספציפיים ופרויקטים בהם לקח חלק). בגיוס לתפקידים רבים ניתן ואף מקובל לעשות מבחנים מעשיים ו/או עיוניים (כגון בדיקת מיומנות מחשב, מבחן ידע כללי, מבחן שפה וכיו"ב). אם המועמד הוא אכן האדם הנכון – הוא יעבור את המבחנים הללו בהצלחה. אם המועמד מסרב או מנסה להתחמק, כנראה שיש סיבה לפקפק בידע ו/או ביכולות שלו. וכמובן, אם מועמד נכשל או בלפחות אחד מהמבחנים – הוא לא המועמד המתאים. בדיוק בשביל זה מתקיים שלב המיון.
חשוב: מבחני קבלה הם כבר עניין שבשגרה ומועמדים רגילים אליהם. לעתים נוטים מועמדים להעריך דווקא חברות שהופכות את ראיון הקבלה למאתגר והרי עובדים איכותיים ומוכשרים אוהבים אתגרים מקצועיים.
מקסום ראיון העבודה – לספק למועמד תמונה רחבה על הארגון והתפקיד
אדם חכם אמר משפט חכם: "יש לי סיכוי לא רע להתחתן עם בר רפאלי, לפחות 50% כי אני רוצה ב-100%". אל תשכחו לעולם שאתם רק צד אחד של המטבע. ראיון העבודה נועד גם עבור המועמד ועל כן יש להפוך את התהליך לכמה שיותר שיתופי וחווייתי עבורו.
נסו לצאת מהמסגרת של ריאיון קונבנציונאלי במשרד משאבי אנוש. קחו את המועמד לסיור במקום, הראו לו את החדר או המשרד שצפוי להיות שלו. הציגו בפניו את הצוות הקיים, את המנהלים, הציגו בפניו את המזנון, פינת העישון וכיו"ב. סיור וירטואלי גם כן עלול לסייע – אתר חברה, מצגת כוח אדם ועוד.
נסו להפוך את הדיון על החברה ועל התפקיד לכמה שיותר קונקרטיים עבורו ועבור התפקיד הספציפי. כאן, בהנחה שלא מדובר על סודות מסחריים, ניתן להרחיב על הפרויקטים העכשוויים ועל פרויקטים עתידיים בהם צפוי המועמד לקחת חלק, תוך השמת דגש על תפקידו וחשיבותו של המועמד לפרויקט קונקרטי ולהצלחת החברה בכלל.
ראיון עבודה הוא כמו פגישה ראשונה שנועדה לבדוק אם יש סיכוי, אלא שהשלב הבא הוא לא עוד פגישה אלא – חתונה. לכן, חשוב לנצל את הריאיון בתבונה כדי למקסם את הזמן והמשאבים העומדים לרשותכם, ולבחור את המועמד הטוב ביותר – שחושב אף הוא שזהו המקום האידיאלי עבורו.
הן הקובעות
הלבוש, הכניסה לחדר, ארשת הפנים, לחיצת היד
תבוא מוכן עם ידע מוקדם ככל האפשר על המראיין, והארגון,
הפוך את הראיון לאינטראקציה
אל תרגיש כמו נידון למוות
או נבחן במבחן
הפוך את הראיון לשיחה אינטראקטיבית
גם אתה רוצה ללמוד ולדעת על הארגון
זו גם ההזדמנות להפגין את מה שאתה יודע על האגון
זה משאיר רושם רציני, של מי שהתכונן למפגש