עובדים בעידן החדש – ציפיות, דרישות ויכולות

עובדים בעידן החדש – ציפיות, דרישות ויכולות

לקראת יום עיון למנהיגות חדשה, מיכל בלאט, מנכ"לית "בלאט לפידות ייעוץ וניהול שינויים", מציגה לנו את האתגרים שעורבים לארגון ואת הפתרון בדמות – מחלקת משאבי אנוש

שיתוף
שינוי ארגוני

מיכל בלאט


מיכל בלאט
, בעלים משותפים בקבוצת "בלאט לפידות " ומנכ"לית "בלאט לפידות ייעוץ וניהול שינויים", נבחרה להוביל את יום העיון בנושא פתרונות לניהול משאבי אנוש שיתקיים ב-27 במאי. 

יום העיון, שיתקיים במשרדי אורקל בהרצליה, מיועד למנהלי משאבי אנוש בארגונים של מעל 250 עובדים ומטרתו הראשית הינה להציג למשתתפים את התמורות ביחסי ארגון עם עובדיו בעולם החדש. כיצד תמורות אלה משפיעות על יכולתו של הארגון להתמודד בשוק תחרותי? וכיצד מוביל מנהל משאבי אנוש את הארגון, תוך בניית הקשרים בין העובדים למעסיקים כך שיתאימו לעידן החדש?
 
 
על איזה שינוי אנחנו מדברים, באיזה רמה ובאיזו עצמה אנחנו מרגישים ומזהים את השינוי?
מיכל בלאט: הסביבה בה חיים הארגונים השתנתה מקצה לקצה. הפרטים חווים חוויות הכוללות מהפכות של ממש. להבדיל מהסביבה הדינמית, הגמישה והפתוחה שמאפיינת את העולם החדש, הארגונים הם אלו שתופסים בקרנות המזבח בניסיון להיאחז בעולם ותיק ויציב. זהו עולם שהוכיח את עצמו בשנים קודמות אך כרגע הוא נמצא בסכנה קיומית.

כאשר נוצרים פערים מהותיים בין הארגון ובין עובדיו הן מבחינת הגישה, הן מבחינת האטמוספירה והן מבחינת הכלים, צרכים ודינמיקה פסיכולוגית, קיימת סכנה שהנתק הזה יפגע בהצלחת הארגון. במצב הזה הארגון יתקשה לעמוד ביעדיו העסקיים ו/או יהפוך להיות כר למאבקי כוחות שיאפשרו לכל צד להתבצר ולהתרחק. התמורות בעולם באות לידי ביטוי כבר בפרט. הפרט לא מוכן לסבול כל מצב. הוא רואה את הצרכים שלו במרכז ומוכן להילחם עליהם. במקביל, השיתופיות בעולם גורמת לפרטים להתאחד סביב עמדה / צורך /אינטרס בקלות. התקשורת הוויראלית נתנה כוח לאו דווקא לבעלי הממון או השררה אלא לכל פרט. כיום, כל פרט נהנה מהאפשרות להגדיל את כוחו במהירות וללא אמצעים. 

הרעיון שמשום מקום אנשים יכולים להתאגד ולהוביל מהפכה הוא מטורף! תחשבו כמה משקיעים בשיווק ובחינוך שוק למהלך מסוים. כאן ב- BOTTOM UP נעשים מהלכים קיצוניים ומאליהם. היד המכוונת היא לא מלמעלה אלא היא מלמטה, היא של הפרט.

בעידן של ימינו, נושא הידע מקבל פנים אחרות לחלוטין. המשוואה ידע = כוח נכונה אמנם, אך בתנאים אחרים. הידע עובר שינויים מהותיים. הוא משתנה כל הזמן והוא פתוח וקיים עבור כולם. אותו ידע שבעבר שמרנו עליו חסוי מכל משמר, קיים ברשתות ונגיש לכל אחד ואחת. זה משנה את מאזן הכוחות: מצד אחד, מי ששמר את הידע אצלו והתבסס בכוחו ובכוח המקורבים אליו – נחלש. מצד שני- ההמון מתחזק. המצב החדש הפך דווקא את מפיצי הידע לבעלי כוח.

על רקע כל השינויים הללו, השתנה לחלוטין ההסכם הבלתי כתוב בין הארגון לעובד. אם בעבר החוזה הכתוב והבלתי כתוב בין העובד לארגון היו ברורים ומדויקים, היום ההסכם משתנה לכיוונים אחרים. נקודות רבות השתנו בעסקה החדשה: בעבר הן הארגון והן העובד חיפשו "שידוך" לכל החיים. היום השידוך הוא עד הוק- עד שיהיה לי טוב או עד שאשתעמם… זה משנה את מסגרת ההעסקה. לאו דווקא לרעה. נושא הנאמנות מקבל פנים אחרות מנאמנות ללא גבול ובעצם נאמנות מותנית בהגשמה עצמית, בהנאה ובתחושת ההגינות. מבחינה העובד היא לא תתקיים אם אלו לא יורגשו.

הרייטינג של הפרט אינו נמדד על פי מידת הוותק שלו והערך החומרי שלו, אלא גם לפי מידת התפתחותו וקצב התפתחותו. מיקוד ההתפתחות איננו רק במוטיבציה לניהול ושליטה אלא בתפקידים בעלי עניין ובכל מה שיוצר קורות חיים מעניינים. גם ההכשרות מקבלות פנים אחרות. אנו עדים למעבר מהכשרות שמטרתן להביא לכך שנעבוד טוב יותר להכשרות שמטרתן "פיתוח אישי" וזאת כדי לפתח אצל העובדים את הכישורים שאנו מחפשים: גמישות, התנהלות בלחץ ובתנאי אי ודאות, חדשנות, יכולת לבסס את הידע על בסיס מערכות טכנולוגיות ועוד…

האופן בו נבחנים ארגונים הן על ידי הגורמים החוץ ארגוניים והן על ידי בעלי המניות כולל בתוכו את מרכיב ניהול האנשים: שימור ההון האנושי, יצירת ההתלהבות, חדשנות, שביעות רצון ועוד…

מה מקומו של מנהל משאבי אנוש בתוך העולם החדש הזה והמציאות העכשווית שהשתנתה?
מיכל בלאט: מנהלי משאבי אנוש הם הגשר היחידי שיכול להוביל את הארגון נכון במהפך הזה. ארגונים תופסים את העובדים בעולם החדש בגישה שלילית של: פינוק, דאגה לעצמו, חוסר לויאליות ועוד… רק ארגונים שישכילו להבין כי השינוי אינו שלילי, יהפכו אותו למנוף לשינוי. עובדים מעוניינים להתקדם ולהשקיע אבל הם רואים את ההתפתחות האישית שלהם ואת איכות החיים שלהם בתעדוף גבוה. אלו מרכיבים שמנהל משאבי אנוש אחראי עליהם והוא מבחינתי האחראי לשנות את הגישה הכללית בארגון כלפי העולם החדש.

אני מאד מקווה שאני אצליח לשכנע אתכם להבין שהתפקיד של מנהלי משאבי אנוש הוא להעביר את הארגון מהעולם הישן אל העולם החדש. אני לא בטוחה שכל מנהל HR מבין את המשמעויות אבל אני יודעת שכל אחד שיושב כאן יודע עם מה הוא עומד להיתקל!!

מה קורה לנו בשינוי? מדוע אנחנו עוברים למצב הזה של היצמדות לקיים ודחיית החדש?
מיכל בלאט: במצבי שינוי של הסטטוס קוו קוראים שני דברים: המערכת וכל המערכות המקיפות אותה מפעילות כוח רב כדי לחזור למצב הקיים. בנוסף, מתחילים געגועים לרווחי המצב הקיים. המצב החדש נראה מאיים ולא כדאי ולפתע המצב הקודם נראה בעל יתרונות רבים. אנחנו בדיוק נמצאים במצב בו יש ערעור של האיזון. מה שפעם היה אסור או לא קיים היום הוא חלק מתנאי המשחק. ההובלה של הארגון להתנהלות עסקית הנכונה, שהיא כרוכה ב"חדש" יושבת בציר של משאבי אנוש.

שינוי הוא רכבת שיצאה מהתחנה והיא דוהרת הלאה. הארגון שמנסה למנוע שינוי, להיאחז בישן, המוכר והנוח, רואה ברכב הזו איום או מהלך שיקרה בעוד הרבה זמן. מעט מאד מבינים שההשפעה על ניהול ההון האנושי היא השפעה קריטית.

בעבר היה ברור שצריך לנהל תחומים נכון מחסן וכספים. היום הולך ומתברר לארגונים בחו"ל (ולאט יותר גם בארץ) שניהול ההון האנושי הוא הכרח, אחרת עלולה להיות פגיעה קשה בארגון ושהתמורות היום בעולם הפכו את זה לאמנות. היום כשמוקדנית עונה בחוסר אדיבות או בחוסר עסקיות או הוגנות ללקוח, זה מתפשט ברשת החברתית ועד מהרה – זה עולה לארגון הון תועפות!

איך מחלקת משאבי אנוש נכנס לתמונה?
מיכל בלאט: שאלת נחיצות ומיצוב מחלקת משאבי אנוש השתנתה באופן משמעותי. אם נחיצות משאבי אנוש הייתה בעבר בסימן שאלה, היום הנהלות מתחילות להיווכח כי ליצור איזון במצב של שינוי מתמיד הוא מאד קשה לניהול. ולכן רק ניהול מקצועי HR יכול למנף את הביזנס. גם דירקטוריונים מבינים כי ניהול נכון של המשאב האנושי בימינו הפך להיות הרבה יותר מורכב ומקצועי. היום בדירקטוריונים נושא כוח האדם הוא אחד הנושאים המשמעותיים ואחד המשפיעים על הערכת שווי הארגון.

התקופה הנוכחית היא תקופה של מהפכות. החל ממהפכת הקוטג'/קפה/פלאפל, דרך מהפכת האוהלים ועד המהפכות הלאומניות שהופכות כל תל בעולם. המהפכות של היום מצוינות בכך שהן לא נקודתיות אלא הן נוגעת בתחומים רבים. ארגונים שלא יפנימו את התופעה הזו, ולא יתנו לה מענה כי הם יחשבו שזה נקודתי / קטן / יעבור.. ימצאו את עצמם בקשיים במעגלים רבים. תפקידו של מנהל משאבי אנוש בארגון הינו מרכזי היום כמי שמסוגל לנהל את השלכות המהפכות על הארגון.

מה המסר שלך למנהלי משאבי אנוש?
מיכל בלאט: במצב כל כך מורכב של שינוי, כאשר העת החדשה הופכת להיות הרבה יותר גמישה ומשום כך קשה יותר לניהול- כלים והתנאים המתאימים להצלחה נמצאים רק בידי יחידת משאבי האנוש והיא זו שתוביל את ההנהלה לניהול נכון של הסיטואציה העסקית

לפרטים נוספים והרשמה ללא עלות ליום העיון שיתקיים ב-27 במאי – יש ללחוץ כאן

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה