שיתוף

מצוקת הטלנטים ולמעשה המחסור בעובדים באופן כללי, אילץ את שוק העבודה, או ליתר דיוק את המעסיקים, להיות יצירתיים בכל הקשור לאיוש המשרות הנדרשות. על הרקע הזה נוצרה צורת העסקה חדשה: שיתוף עובדים בין כמה מעסיקים קבועים שהתארגנו לשם כך.

אז מה זה בעצם שיתוף עובדים

שיתוף עובדים הוא כאמור, צורת העסקה חדשה יחסית שהוגדרה על ידי דו"ח שפורסם על ידי  Eurofound בשנת 2015 ועוסק בצורות ושיטות העסקה חדשות. הדו"ח הגדיר את צורת העסקה זו במילים הבאות: 'שיטת העסקה שבה קבוצת מעסיקים שוכרת עובדים במשותף והיא שותפה לאחריות עליהם'.

המחקר שנערך על ידי Eurofound זיהה שני סוגים של שיתוף עובדים:

1 שיתוף עובדים אסטרטגי:

שיטת העסקה זו מתקיימת כאשר קבוצת מעסיקים יוצרת מעין רשת חברתית, והרשת שוכרת עובדים בודדים או קבוצות של כמה עובדים שנשלחים לבצע עבודות עבור החברות המשתתפות. מבנה העסקה זה דומה לעבודה זמנית בחברה מסוימת (כלומר העובד מועסק בעבודה שיש לה יעוד ספציפי המוגבל בזמן).

אבל קיים כאן הבדל מהותי: העובדים עוברים באופן קבוע אך ורק בין המעסיקים המשתתפים ברשת. כלומר הם עובדים באופן בלעדי עבור אותם מעסיקים השותפים ברשת, כאשר רשת עצמה אינה שואפת להרוויח. במילים אחרות, הרשת לא נועדה לייצר רווחים אלא רק לקבל על עצמה את האחריות על חבילות השכר וההטבות של העובדים, ועל תנאי ההעסקה שלהם.

בצד העובדים צורת העסקת זו דומה לשיטת הפרילנסרים, אלא שהעובדים אינם עצמאיים אלא שכירים, והעבודות שהם מבצעים הן לא עבור לקוחות על פי בחירתם אלא עבור מעסיקים קבועים.

2 שיתוף עובדים אד-הוק:

שיטת העסקה זו מתקיימת כאשר מעסיק ספציפי אינו יכול לספק עבודה לעובדים מסויימים בתקופות מסויימות אבל הוא לא רוצה לפטר אותם. לדוגמה, חברות שעובדות בשיטת הפרויקטים (עבור לקוחותיהן) נהגו עד לפני כמה שנים לצאת בקמפיין גיוס לפני הפרויקט, ולפטר את רוב העובדים בסיום הפרויקט.

דוגמה אחרת היא מעסיקים שהפסידו לקוח גדול ובמהלך תקופה מסויימת, עד שימצא הלקוח הגדול הבא, הם לא יכולים לספק עבודה למספר מסוים של עובדים. גם במקרים אלה נהוג בדרך כלל פטר עובדים.

דוגמה שלישית היא מעסיק שמספק מוצרים ושירותים עונתיים ובעונות החלשות אין לו מספיק עבודה לספק לכל העובדים.

כך או כך, בין אם במקרים שהוזכרו או במקרים אחרים, מעסיק שלא יכול לספק לחלק מעובדיו עבודה במהלך תקופה מסוימת ולא רוצה לפטר אותם, שולח אותם לעבוד עבור חברות אחרות.

במקרה כזה, הסכם ההעסקה בין העובד לבין המעסיק הראשון נשמר. כלומר העובד ממשיך לקבל את המשכורת מהמעסיק המקורי וכל זכויותיו ממשיכות כרגיל. אלא שהעובד משתלב בארגון של המעסיק שאליו הוא הועבר. ההתחשבנות לגבי השכר שלו נעשית בין המעסיקים.

לכתבה נוספת בנושא זה – שיתוף עובדים: כל הדרכים להעסקת עובדים בשיטת ההעסקה החדשה

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה