שיתוף

לרוב האנשים יש בטחון רב בידע הפיננסי שיש להם. אלא שהביטחון הזה נובע מכך שהם ניזונים ממקורות שאינם מוסמכים בנושא הפיננסי. כתוצאה מכך ניצבים רבים בפני סיכון בנושא הפיננסי והופכים חשופים לשיקולים ומהלכים מוטעים, כמו גם להונאות וניצול מצד מקצועניים בענפי הפיננסים. הדעה הרווחת בקרב יועצי התנהגות ארגונית היא, כי עובדים שנקלעו לבעיות פיננסיות טרודים בבעיות אלה וכתוצאה מכך משקיעים בהן שיעור לא מבוטל משעות העבודה שלהם. יתרה מכך, מצוקה פיננסית קיצונית עלולה, במקרים מסוימים, להביא את העובד למעשי ייאוש, בהם גניבות מהארגון, לקיחת שוחד במסגרת תפקידו וכו.

כיצד, אם כן, מסייע בכך היעוץ הפיננסי הניתן במסגרת הארגון ולמה דווקא במסגרת זו? ראשית, רוב העובדים, ובראש ובראשונה אלו שזקוקים יותר מכול לייעוץ פיננסי, לא יכולים להרשות לעצמם להשקיע מכיסם הפרטי כדי לשלם עבור הייעוץ הפיננסי. שנית, היעוץ פיננסי לעובדים במסגרת הארגון, ניתן על ידי מומחים בנושא הפיננסי, שנבדקו על ידי מנהל משאבי האנוש, ונמצאו כשרים להנחות את העובדים. ההנחיה מתבצעת בקבוצות קטנות וכן בהדרכה של אחד על אחד. הדרכות מסוג זה, הכוללות סדנאות, סמינרים וכאמור יעוץ פרטני, מאפשרות לעובדים לקבל החלטות נבונות בכל הקשור למצבם הפיננסי. והחלטות נבונות בנושא הפיננסי, מייצרות שיעורי חסכון גבוהים יותר לעובד עצמו, ומאפשרות לייצב את מצבו הכלכלי. התוצאה ברוב המקרים, היא שיעורי חסכון גבוהים יותר גם לארגון עצמו. בין הסיבות לכך ניתן למנות מניעת תחושת תסכול מהעובדים, ואף תחושה שלארגון אכפת מרווחתם הכלכלית..

מה מקבלים העובדים במסגרת ההדרכות הפיננסיות

אז מה כוללות ההדרכות הפיננסיות? בהדרכות לומדים העובדים איך לחסוך, איך להתאים את רמת ההוצאות לרמת ההכנסות, איך לנהל מעקב אחר הוצאות והכנסות ולמה זה חשוב, וכן איך לבדוק באילו הוצאות ניתן לקצץ וכמה. מחקרים שנערכו בארה"ב מראים, כי אחוז ניכר מקרב העובדים שהשתתפו בקורסים ובסדנאות בנושא הדרכה פיננסית, השקיעו, כתוצאה מכך, אחוז גבוה יחסית בחסכון לטווח ארוך ובעיקר בחסכון לפנסיה, לעומת עובדים שלא עברו את הקורסים וההדרכות.

זאת ועוד, ההדרכה הפיננסית יכולה להנחות את העובד איך לחסוך לטווח הרחוק ובפרט לפנסיה, מתי ובאילו תנאים כדאי לקחת הלוואות, כמו גם, מתי לא כדאי לקחת הלוואות, איך לקחת הלוואות בלי להתדרדר למצב של חדלות פירעון (כאשר החוב גדול יותר מיכולת ההחזר), מתי כדאי למחזר משכנתא ואיך למחזר אותה באופן שישפר את מצבו הכלכלי של העובד ולא יחמיר אותו, מתי ובאילו תנאים כדאי למחזר הלוואה רגילה מהבנק באופן שישפר את המצב הכלכלי, איך לנהל את הנכסים מול ההלוואות, איך לבחור קרן פנסיה, כולל אילו קריטריונים לבדוק בכל קרן פנסיה ואיך להשוות בין קרנות שונות, להבין איך מתנהלת קרן הפנסיה ולעקוב אחר ההפרשות אליה מצד המעסיק ועוד.

התנהלות פיננסית נכונה במסגרת הארגון

בד בבד, ניתן ללמד את העובדים, במסגרת ההדרכה הפיננסית, גם איך להתנהל נכון מבחינה פיננסית במסגרת הארגון. הידע איך להתנהל נכון כחלק מהיחידה העסקית, עשוי לחסוך ליחידה העסקית בעלויות ולכן לארגון כולו. לפני כשלוש שנים כתבתנו כאן ב-HRus, כי בארגון של ימינו, הבנה פיננסית היא מרכיב חיוני עבור כל עובד, החל מנציגי המכירות, דרך רכזי הגיוס ועד למנהלי הפרסום, בנוסף לידע ולניסיון המקצועי הספציפי שלהם. היכולת לקבל החלטות נכונות, לחשב נכון עלויות, קופה קטנה, עלות גיוס, עלות קמפיין והתשואה הצפויה, חישוב סיכונים מול סיכויים בכל פרויקט חדש ועוד, כל מהלך מקצועי של עובד, מהבכיר ועד הזוטר ביותר, קשור בדרך זו או אחרת לתקציב החברה ויש לו השלכות, בין אם קלות ובין אם קריטיות.

מספר המחקרים בתחום זה אמנם אינו גדול עדיין, והדעות חלוקות בנוגע לתרומת ההדרכות הפיננסיות הללו, להגדלת ההכנסות לארגון והורדת העלויות. עם זאת, משיעור ניכר מהמחקרים שכן נערכו עולה, כי ההדרכות מביאות איתן את הגדלת החיסכון לעובד עצמו, בעיקר החיסכון לפנסיה, ובעיקר בקרב עובדים שהכנסתם נמוכה. יתר על כן, סקרים מראים כי יותר ויותר עובדים מתייחסים ברצינות לייעוץ הפיננסי שהם מקבלים במסגרת ההדרכות המוענקות להם בחינם על ידי מקום העבודה, ומעוניינים בהן. ממחקר שנערך בארה"ב על ידי קרן בינלאומית העוסקת בתוכניות הטבות לעובדים עולה, כי כ-43% מהארגונים בארה"ב מציעים הדרכות פיננסיות במקום העבודה. ולאו דווקא משום שטובת העובד בלבד עומדת לנגד עיניהם. מתברר שבעיות כלכליות של עובדים גורמות לבזבוז של עשרות שעות עבודה בכל חודש, ומכאן קצרה הדרך לאבדן פריון, כאשר זה האחרון מתורגם לאבדן הכנסות, שעלול להגיע לאלפי שקלים לעובד בשנה.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה