12 שלבים של שחיקה

12 שלבים של שחיקה

שחיקה עלולה להיות מצב מסוכן מאוד לבריאות הגופנית והמנטלית. למרבה המזל היא לא מתרחשת בבת אחת אלא בשלבים, וניתן לאבחן ולעצור אותה בטרם תתפתח

שיתוף
שחיקה בעבודה

שחיקה בעבודה

לעתים קרובות העובדים אינם חשים שהם עוברים תהליך שחיקה בעבודה, עד שכבר מאוחר מדי. נושא השחיקה הוא סוגיה רצינית שמעסיקה מומחים רבים וצריכה להטריד כל מנהל ומקצוען של משאבי אנוש, ובעיקר כאלה שמצפים ליצירתיות מהעובדים שלהם. יש שלוש צורות של שחיקה: עומס יתר, היעדר התפתחות והזנחה של יעדים הנובעת מהיכנעות לסטרס.

תהליך השחיקה חולק ל-12 שלבים על ידי הפסיכולוגים הרברט פרוידנברגר וגייל נורת'? במאמר שפורסם ב-Scientific American Mind מתוארים שלבי השחיקה:

1. הכפייתיות להוכיח את עצמך. הפגנת ערך אובססיבית, תופעה שנראית אצל העובדים הטובים ביותר, אלה שיש בהם התלהבות ומוכנים תמיד לקבל עוד אחריות.

2. עבודה קשה יותר. חוסר היכולת לעצור למנוחה.

3. הזנחת הצרכים האישיים. השינה אינה יציבה, האכילה מופרעת, חסרות אינטראקציות חברתיות.

4. העתקה של קונפליקטים. בעיות אינן מטופלות, ייתכנו תחושות איום, פאניקה ועצבנות.

5. עיון מחדש בערכים. הערכים מוטים לכיוונים שונים, יש התעלמות מחברים וממשפחה, תחביבים נראים כבלתי רלוונטיים, ההתמקדות היחידה היא בעבודה.

6. התעלמות מבעיות שצצות. חוסר סובלנות, תפיסת השותפים לעבודה כטיפשים, עצלנים, תובעניים או חסרי משמעת; המגעים החברתיים קשים יותר; מתגלות ציניות ותוקפנות; הבעיות נתפסות כאילו נגרמו על ידי לחץ של זמן ועבודה ולא בגלל שינויים בחיים.

7. נסיגה. החיים החברתיים קטנים או לא מתקיימים, יש צורך בהקלה מהמתח, ע"י שימוש בסמים/ אלכוהול.

8. שינויים התנהגותיים מוזרים. השינויים ההתנהגותיים ברורים וחברים ובני משפחה מתחילים לדאוג.

9. דה-פרסונליזציה. ראיית העצמי או האחרים כחסרי ערך ואין כבר קבלה של הצרכים העצמיים.

10. ריקות פנימית. תחושה של ריקנות מבפנים שעל מנת להתגבר עליה מחפשים פעילויות כמו אכילת יתר, סקס, אלכוהול או סמים. הפעילויות ברך כלל נעשות בהגזמה.

11. דיכאון. תחושה של אובדן וחוסר ודאות, תשישות, העתיד נראה עגום וקודר.

12. תסמונת השחיקה. התסמונת עשויה לכלול התמוטטות גופנית ומנטלית כוללת וזה הזמן לקבל טיפול רפואי מלא.

כשאנו דוחפים את היצירתיות והפריון שלנו אל הגבול, אנו יכולים למצוא את עצמנו בקלות עומדים על סף השחיקה. קו דק מפריד בין להיות "בתוך זה" לבין הידרדרות במדרון החלקלק של תשישות מנטלית, רגשית וגופנית. כדאי לכם לעיין מדי פעם ברשימת שלבי השחיקה של פרוידנברגר ונורת' ולאבחן את עצמכם ואת העובדים שלכם כדי לעצור את הנפילה בזמן.

 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה